" />
Ponedjeljak, Maj 25, 2020
Banner Top

Ohrabreni smo onim što smo čuli od naših prijatelja u Washingtonu, izjavio je u intrvjuu za današnje Oslobođenje reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, komentirajući svoju nedavnu posjetu Kanadi i Sjedinjenim Državama.

– U islamskoj tradiciji se prenosi da je poslanik Muhammed, a.s., rekao da onaj ko nije zahvalan ljudima, nije zahvalan ni Bogu. Sjedinjene Američke Države, kao i brojne druge prijateljske zemlje, imale su važnu ulogu u zaustavljanju agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali i u njenoj obnovi. Mi smo im na tome svima zahvalni – kazao je reis Kavazović.

Osim toga, naglasio je, uloga Sjedinjenih Američkih Država u promociji demokratskih vrijednosti, u procesuiranju ratnih zločinaca i reintegraciji države je bila konstantna i odlučujuća.

– Danas se neki nadaju da će se ta politika promijeniti, da će zbog nekih drugih prioriteta Amerika i njeni saveznici odustati od Bosne i od Balkana i da će to otvoriti prostor onima koji su devedesetih zaustavljeni u jednom udruženom zločinačkom poduhvatu da svoj “posao” završe. Zato mislimo da je u našem interesu, ali i interesu mira da se takvima stane na put i da se pošalje poruka da ideje podjela, progona, majorizacija i ekskluzivnih prostora za samo jedan narod nisu budućnost ni Bosne i Hercegovine ni Evrope – rekao je.

Utom smislu, naveo je da je ohrabren “onim što smo čuli od naših prijatelja u Washingtonu”.

– Unutar administracije, a i u Kongresu, postoje ljudi koji motre na ono što se događa u Bosni i Hercegovini. Nipošto nismo sami. Naravno, ostaje spoznaja da nama niko ne može riješiti naše probleme i da se mi moramo pobrinuti za sebe – rekao je reis Kavazović za “Oslobođenje”.

Facebook Comments
Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS