" />
Srijeda, Oktobar 23, 2019
Banner Top
Ratni zločinac Mladić bi krajem marta mogao doći u Srbiju

Ratko Mladić, osuđeni radni zločinac, mogao bi doći u Srbiju na privremenu slobodu krajem marta, pišu beogradske “Novosti”. 

On je zatražio od suda u Hagu da mu dozvoli da na 25. godišnjicu ubistva posjeti grob svoje kćerke Ane u Beogradu, a godišnjica je 24. marta.

Mladićeva odbrana podnijela je nedavno zahtjev da se Mladić pusti na sedam dana kako bi obišao grobove kćerke, majke, brata i nekoliko bliskih rođaka. Uz zahtjev je priložila i garancije vlada Srbije i Republike Srpske da će nakon toga biti vraćen u pritvor u Sheveningen.

Međutim, pitanje je hoće li sudsko vijeće za mjesec uspjeti donijeti odluku jer je tužilaštvo čekalo posljednji dan svog roka da dostavi odgovor na zahtjev odbrane. Prema proceduri, sada odbrana treba odgovoriti, a potom se ponovo tužilaštvo izjašnjava o njihovom odgovoru. Tek poslije toga sudsko vijeće razmatra zahtjev, navode “Novosti”.

Mladićev advokat Branko Lukić kaže kako se nadaju da će sudsko vijeće izaći ususret njihovom zahtjevu i na nekoliko dana pustiti Mladića na privremenu slobodu. 

– Mladić je star čovjek, narušenog zdravlja i sasvim je na mjestu dozvoliti mu da obiđe te grobove. Također, nema šanse da pobjegne jer bi bio neprestano nadgledan, a i ozbiljno je bolestan i ne može da se ne liječi. Osim toga, Srbija je do sada svakoga s privremene slobode vraćala u Hag. Zaista očekujemo da će ovo vijeće imati razumijevanja za razliku od onog prvostepenog, nerazumnog – kazao je Mladićev advokat.

Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS