" />
Četvrtak, Juni 4, 2020
Banner Top

Potpredsjednica Nove ljevice i zastupnica u Skupštini Grada Zagreba Rada Borić komentirala je za Vijesti.ba rezultate nedavno održanih izbora za Evropski parlament.

„Ponajprije treba istaknuti da su izbori za EU parlament u Hrvatskoj doveli do povećanja izlaznosti, s vrlo niskih 25 posto 2014., na nešto većih 30 posto odaziva birača, no i dalje izlaznost govori da građani nisu vidjeli važnost EU izbora“, kaže Borić za Vijesti.ba 

Ona dodaje kako, ipak, svi politički akteri procjenjuju da su ti izbori bili ozbiljan test, posebno za najjače stranke.

„HDZ treba biti zabrinut najlošijim rezultatom ikada, manje neosvojenim brojem mjesta u EU parlamentu a više samim padom broja birača, a SDP je „kolateralni dobitnik“ izbora jer se jačanjem ekstremne desnice dio birača gurnuo k njemu u strahu od ‘bacanja glasa’ za druge lijeve ili lijevo-liberalne opcije“, ocjenjuje Borić rezultatske neuspjehe i uspjehe vodećih stranaka u Hrvatskoj.

Borić dodaje kako sada slijedi povezivanje stranaka pred predsjedničke i parlamentarne izbore u Hrvatskoj.

„Desnica, posebno stranke desnije od HDZ-a, pretpostavljam, nastavit će se povezivati i pripremati za sljedeće izbore u Hrvatskoj (predsjedničke krajem 2019. i parlamentarne najesen 2020.) i mogli bismo imati zabrinjavajuće rezultate. Ljevica, stranke ljevije od SDP-a, kojoj i sama pripadam, nastavit će s jačanjem, a dobar „vjetar u leđa“ daje nam i uspon zelene ljevice u Njemačkoj i Evropi“, ističe ona.

Kada su u pitanju glavni razlozi izbornog pada HDZ-a, Borić kaže kako razloge treba tražiti u podjelama unutar te stranke.

„HDZ-ovo biračko tijelo još uvijek je relativno postojano, unatoč aferama koje se već mjesecima, iz dana u dan, otkrivaju u hrvatskim medijima, a kompromitiraju gotovo sve ključne ljude HDZ-a. Ipak, permanentni međusobni obračuni HDZ-ovih frakcija, oslabili su HDZ. Teško je, pogotovo nakon ovakvih rezultata, očekivati primirje u HDZ-u, a to su iskoristile i iskoristit će druge desne opcije“, navodi Borić.

Nasuprot tome, dodaje Borić, SDP je za EU parlament sastavio listu kojom je primirio i zadovoljio unutarstranačke podjele i apetite.

„Ipak obje stranke, slično kao i njihove grupacije na evropskoj razini, pate od ozbiljnih deficita unutarstranačke demokracije, rješenja i vizija za budućnost Hrvatske i Evrope. Zato treba očekivati uspon novih igrača posebno među liberalima i zelenima u Evropi. A u Hrvatskoj će ojačati prostor za zelenu ljevicu, jer bez razumijevanja klimatke krize, rekla bih katastrofe, a sve većih nejednakosti unutar Evrope i unatar pojedinih zemalja članica, budućnost Evrope bit će sve neizvjesnija“, mišljenja je Rada Borić.

Borić je komentirala i nedavne izjave zastupnice u Evropskom parlamentu Ruže Tomašić, koja je istakla kako“ ne da na ustaški pokret“.

„Iako je predvodila nedavni uspon desnice koja pokušava biti umivenija od svoje prave srži, sada, nakon izbora, opet vidimo ono što zna svako ko imalo poznaje suvremenu političku povijest –  korijen njezinih stavova je u simpatijama koje gaji prema NDH, zajedno s praksama iz toga vremena, kao što je potiranje nacionalnih manjina (Srbi i Romi), LGBTQ osoba, žena i svih drukčije mislećih. Već svjedočimo umiješanosti njezinih istomišljenika i stranačkih vođa u rasistički skup protiv Roma u Međimurju. Dakle, pripreme, opasne, za sljedeće izbore već su počele“, kaže Borić.

No, potcrtava Borić, sva je sreća da se uspon desnice, unatoč direktom pokušaja utjecaja Trumpovih savjetnika na EU izbore, nije presudnije dogodio na evropskoj razini, inače bi nam budućnost zaista postala crna.

Na pitanje može li se reći da je HDZ na neki način svojim popuštanjem krajnjoj desnici izgubio dio glasova koji su otišli upravo Tomašić i nekim drugima osobama, čime je ujedno i kažnjen zbog tog popuštanja, Borić odgovara kako HDZ strada od zmije uzgojene u vlastitim njedrima.

„HDZ je od svog osnutka glavni generator „desnih skretanja“ jer su ona ugrađena u HDZ od početka, unatoč pokušajima da se povremeno od njih distanciraju. Kada HDZ naizgled vodi centrističku narodnjačku politiku, gubi birače desnice, no za razliku od npr. austrijskih „narodnjaka“, ne radi na slabljenju desnice koja je izrasla u njegovom krilu. Tako HDZ stradava od zmija koje je uzgojio u svojim njedrima“, kaže ona.

Kada su u pitanju izborni rezultati Nove ljevice i generalno stranaka ljevice u Hrvatskoj, Borić kaže kako treba, za početak, propitati šta je to ljevica u Hrvatskoj.

„SDP već predugo vodi neo-liberalne politike i direktnim posljedicama na rad i život građana Hrvatske, na račun običnog čovjeka, a povremeno se, nažalost, i ulaguje desnici. Kao rezultat nedostatka savremeih lijevih ideja, prakse i politika, pojavila se zelena ljevica koja je najbolje na proteklim EU izborima predstavljena koalicijom političke platforme Možemo, Nova ljevica i ORaH. S dobivenih oko 2 posto na razini Hrvatske, i s odličnim rezultatom od gotovo 5 posto u Zagrebu i okolici (što čini 30 – 40 posto biračkog tijela Hrvatske, a rezultatom smo, što nas posebno ohrabruje, iza sebe ostavili i stranku gradonačelnika Bandića), postavljena je dobra osnova za jačanje zelene ljevice u Hrvatskoj“, ističe Borić.

Borić je mišljenja da su birači nagradili jasne stavove koalicije političke platforme Možemo, Nova ljevica i ORaH oko ključnih tema današnjice – klimatske krize, nejednakosti i siromaštva, jačanja ultra desnih politika i ‘vječnog fašizma’ i da će  nagraditi i budući rad na terenu, umrežavanje s nekim novim opcijama na ljevici jer je Hrvatskoj kao i Evropi, ističe Borić, zelena ljevica itekako potrebna.

„Vjerujem da će skora budućnost to dodatno potvrditi“, zaključila je Rada Borić u razgovoru za Vijesti.ba.

Rada Borić je autorica prvog hrvatsko-finskog rječnika, dugo godina radila je kao predavačica kulturne historije Balkana na Univerzitetu u Helsinkiju, a predavala je i na Univerzitetu Indiana u SAD-u. Ugledni američki časopis Forbes uvrstio je Radu Borić na listu sedam najmoćnijih feministkinja svijeta.

Tokom rata radila je u Centru za žene žrtve rata, a 1995. godine pokrenula je Centar za ženske studije, članica je Ženske mreže Hrvatske.

Facebook Comments
Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS