" />
Srijeda, Oktobar 23, 2019
Banner Top
Qatar optužio Saudijsku Arabiju: Zloupotrebljavate Islam kao političko sredstvo

Šef Nacionalnog vijeća za ljudska prava u Kataru (NHRC) Ali bin Samih al-Merri sastao se s komesarom Evropske unije zaduženim za vjerske slobode Janom Figelom.

U saopćenju NHRC-a se navodi kako je Al-Merri u razgovoru s komesarom Figelom istakao kako vlasti Saudijske Arabije već tri godine na različite načine onemogućavaju državljane Katara i ljude nastanjene u toj zemlji u obavljanju islamskih hodočašća hadža i umre.

Optuživši Saudijsku Arabiju za zloupotrebu religije u političke svrhe, Al-Merri je najavio da će Katar pokrenuti pravnu borbu pred Evropskim parlamentom i Organizacijom Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).

“Vidimo da smo suočeni s nekom vrstom diskriminacije koja stoji na putu ostvarenja vjerskih sloboda. Uprkos ideološkom konsenzusu naroda u Zaljevu, vlasti Saudijske Arabije svojom politikom proizvodi nove vrste diskriminacije i političkih nesuglasica“, kazao je Al-Merri.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrejin i Egipat su u junu 2017. godine prekinuli saradnju i blokirali kopnene, pomorske i zračne granice Katara kojeg su optužili za podršku terorizmu.

Vjernicima iz Katara nije dozvoljeno da katarskim aviokompanijama direktno doputuju u Saudijsku Arabiju kako bi obavili hodočašće u Meki i Medini. Kataranima nije dozvoljeno ni kopnenim putem da uđu na tlo Saudijske Arabije, a iz Dohe se žale da im je onemogućen i proces elektronskih prijava za obavljanje hadža i umre.

Tags: , , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS