" />
Subota, Oktobar 19, 2019
Banner Top
Pula: Roditelji u očaju “Djeca se drogiraju na nastavi, u kafićima, na plaži, kod kuće…”

Prema prošlogodišnjem Izvješću o osobama liječenim zbog zlouporabe psihoaktivnih droga u Hrvatskoj HZJZ-a, mladi se prosječno počinju drogirati sa 16 godina, a na visokom drugom mjestu po ovisnosti o drogama nalazi se Istarska županija. Koliko je stanje s uzimanjem droga u Puli alarmatno, za Glas Istre otkrila  je majka jedne pulske srednjoškolke. Kako kaže, razne se droge školarcima nude na svakom koraku, pa čak i u školama, a mnogi roditelji nisu svjesni ozbiljnosti problema.

Velik se broj pulskih srednjoškolaca doslovno razvaljuje drogama poput amfetamina, DMT-a, MDMD-a, klonazolama, LSD-a… Ne znaju gdje su, haluciniraju, pogađa ih amnezija, agresiva, tvrdi majka jedne srednjoškolke.

Očajna je majka jedne pulske srednjoškolke koja se od svoje šesnaeste godine, tvrdi majka, navukla na alkohol i droge, piše Glas Istre. – Nemojmo se zavaravati! Panika je! Stanje je alarmantno! Droga je među srednjoškolcima toliko raširena da kao roditelj ne znam što više učiniti! Drogiraju se za vrijeme nastave, večernjih izlazaka, u kafićima, na plaži, kod kuće… Drogu su kćeri davali prijatelji iz škole, za vrijeme nastave i nakon nje, poznati i nepoznati vršnjaci… Ne mogu zaštiti kćer. Ne mogu je zatvoriti u kuću i vezati lancima – žali se majka.

– Najgore je što mnogi roditelji ne vide što im se zbiva s djecom. Ne žele vidjeti problem jer, što se njih tiče, problema nema, njihova su djeca odlikaši! Samo nižu petice… Zdravo se hrane. Kao argument da je sve u redu s djecom koriste konstataciju da čak ni kolu ne piju – tvrdi majka tinejdžerke koja već ima problema s ovisnostima. Zbog toga kći već pola godine vodi kod psihijatra u Rijeku budući da u Puli nema psihijatra ni psihologa za tinejdžere. – Velik se broj pulskih srednjoškolaca doslovno razvaljuje drogama poput amfetamina, DMT-a, MDMD-a, klonazolama, LSD-a… Ne znaju gdje su, haluciniraju, pogađa ih amnezija, agresiva. Nasilni su jedni prema drugima. U dobi kad bi se trebali razvijati, doživljavati prve ljubavi i prva razočarenja, oni su gori od zombija. No, bitno da imaju sve petice u školi – ogorčena je majka.

Njezina kći se, kaže, riješila ovisnosti i duže je vrijeme ”čista”. No, prije nekoliko dana izašla je s društvom do Titova parka i šokirala se onime što je doživjela. – Sjedila je tamo s društvom i odjednom im je neki nepoznati dečko prišao s mobitelom na kojem su bile već pripremljene lajne speeda. Nitko od njih nije ga poznavao, a ispostavilo se da po cijelom parku kruže mobiteli s lajnama. Droga među njima kruži na otvorenom, javnom prostoru, kao da je to najnormalnija stvar na svijetu. Nitko se ne skriva. Droga je prejeftina, previše je ima i svuda je dostupna – kaže majka tinejdžerice.

Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS