" />
Četvrtak, Februar 20, 2020
Banner Top
Proveli smo noć u autobusu s migrantima: Vučjak je kao džungla, vraćamo se u Grčku da prezimimo

Noć s utorka na srijedu proveli smo u autobusu punim migranata, na relaciji Bihać – Sarajevo. Nakon pogoršane situacije u Krajini, migranti su krenuli da se vraćaju odakle su i došli.

– Prvo idemo u Sarajevo, pa u Srbiju i sve do Grčke, gdje ćemo prezimiti. Grčki kampovi su dobri, a migrantski u Bosni i Hercegovini su katastrofa, ispričao nam je Redža iz Indije.

Džungla kamp, kako migranti zovu Vučjak, najgori je, ali ni Bira i Miral nisu sjajni, govore nam.

– Prije neki dan nam nisu dali ni vodu, čuli smo da je problem to što vlada BiH neće da dostavi pomoć migrantskim kampovima. Ali, problem nam predstavlja i policija koja nas od svuda tjera. Narod nije loš, ali i oni su se počeli mijenjati prema nama. BiH je najgora zemlja kroz koju smo prolazili, ocijenio je Indijac.

U Bihać su stigli jer su čuli priče da se kroz šumu može doći do Italije.

– Ali, nije više tako, sedam puta sam pokušavao. Zadnji put sam živio deset dana u hrvatskoj džungli. Hrvatski policajci su najgori, uvijek nas nađu, tuku i vraćaju u Bosnu. Postoje još neke opcije, da se plati krijumčarima kojih najviše ima u Bihaću. Ali, sada traže duplo više novca, četiri hiljade eura ili pet hiljada eura taksijem. Postoji i krijumčar koji traži 100.000 eura da nas pješice sprovede do Italije, u grupi od nas stotinu. Ali, teško je naći novac te nekog s kim možete podijeliti te troškove, žale nam se dvojica mladih migranata.

Kažu da im je sad važno samo da se vrate u Grčku te da više neće pokušavati game balkanskom rutom, kako inače zovu prelazak granice EU.

Planiraju iz Grčke ići u Evropsku uniju brodom ili avionom, ali neće da spominju detalje.

Iz BiH nose ružne uspomene, iako su u nju došli puni nade.

– Htio sam ostati ovdje, otvoriti indijski restoran, ali nisam mogao naći djevojku s kojom bih to postigao ovdje, da bih dobio državljanstvo, ispričao nam je Redža.

A da se to desilo, onda bi još pokušao game na bosanski način, sa pasošem i terminom u jednoj od ambasada.

Ovako, vraća se nazad i kreće iz početka.

Izvor: Oslobodjenje.ba

Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS