Ispred kompleksa pravosudnih institucija BiH, u kojem su smješteni Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH, Sud BiH i Tužilaštvo BiH, danas će biti održan protest.

11:54

Građani su blokirali saobraćaj, a protesti su se sa trotoara i travnjaka preselili na saobraćajnicu.


11:51

Građani uzvikuju “Ostavke!”.

Iako je pocetak protesta zvanično najavljen za 5 do 12, ispred zgrade VSTV-a, Suda i Tužilastva BiH već se okupilo više stotina građana. Građan od policije zahtijevaju da blokira odvijanje saobraćaja.


11:50

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić poručio je da je jedini zahtjev okupljenih građana pravna država.

“VSTV, ovakav kakav jeste, nema svrhe. Izgubio je svako povjerenje javnosti, građana, naroda… Narodu treba pravda i sigurnost, jer bez toga nema ni ekonomskog niti bilo kojeg drugog razvoja. Zbog nedostatka pravde i sigurnosti tonemo sve više u sunovrat, siromaštvo, bijedu… Narod je u opštoj depresiji. Kao rezultat toga vidimo da mladi ljudi masovno bježe odavde. Mi ne vršimo nikakav pritisak, nego samo tražimo uspostavu pravne države i vladavine zakona”, poručio je Mektić. 

11:44

Saobraćaj reguliše policija, a na cesti su se stvorile velike saobraćajne gužve. Skupu se pridružio i Draško Stanivuković.

11:43

Muriz Memić, otac stradalog Dženana Memića, uoči početka protesta obratio se okupljenim novinarima. 

“Ovo je 16. protest. Tri i po godine govorimo da je pravosuđe korumpirano i da u pravosuđu rade kriminalci, ali oni ne pridaju značaj tome. Opet ćemo se organizovati i skupiti, jednog dana moraju podnijeti ostavke i otići. Sada bismo trebali vjerovati Milanu Tegeltiji, a ne onome što smo svojim očima vidjeli”, rekao je Memić.

Na pitanje novinara šta je rješenje, Memić je konstatovao da je to pritisak građana na nosioce pravosudnih funkcija.

“No, vidimo da oni nemaju sluha za to. Svaki put mi smo mirni i dostojanstveni, ali jedan dan će doći da neće biti više mirni protesti. Ja se ne bojim ni toga”, poručio je Memić. 


11:23

Početak je simbolično zakazan u 11.55 sati, a građani su počeli pristizati na lice mjesta, javlja reporter Vijesti.ba.

Stigao je i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, a njegov dolazak je ispraćen aplauzom i odobravanjem prisutnih. 

“Biramo te za predsjednika države, bravo Mektiću”, uzvikivali su okupljeni.

Među okupljenima su aktivisti grupa „Pravda za Davida“ i „Pravda za Dženana Memića“, te Muriz Memić, otac stradalog Dženana Memića.

Ispred ulaza u zgradu postavljene su zaštitne ograde, a zgradu osigurava i veliki broj policijskih snaga, budući da skup nije zvanično najavljen.

Građane je na protest prvobitno pozvao ministar bezbjednosti Dragan Mektić, nakon čega je predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija zatražio lično obezbjeđenje i pozvao Tužilaštvo da procesuira Mektića.

Poziv ministra Mektića na proteste uslijedio je nakon snimka na kojem je Nermin Alešević, privrednik iz Velike Kladuše dao novac SIPA-inom inspektoru u zamjenu za pomoć predsjednika VSTS-a Milana Tegeltije.

Dok protest građana traje, u zgradi pravosudnih institucija održava se sjednica VSTV-a na čijem dnevnom redu je imenovanje pravosudnih funkcija. Na sjednici, koja je počela u 9.00 sati, za  predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu imenovan je Vladimir Špoljarić. Tokom sjednice biće imenovan i glavni tužilac Kantona Sarajevo, a u utrci za ovu poziciju su tri kandidata Sabina Sarajlija, Sead Kreštalica i Sanin Bogunić. Takođe će biti imenovani i glavni kantonalni tužioci u Tuzlanskom, Unsko-sanskom i Posavskom kantonu.

Na početku sjednice predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija najavio je pauzu, koja je počela u 11.30 sati i trajaće do 14.00 sati zbog protesta ispred ove institucije.

Facebook Comments
Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS