" />
Subota, Oktobar 19, 2019
Banner Top
PRORUSKI SAVEZ NA (NE)DJELU: Dodik i Čović odbili doći na proslavu Dana nezavisnosti SAD-a

Dan nezavisnosti SAD-a i 243. rođendan ove države večeras je svečano obilježen u Sarajevu bez predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika HDZ-a Dragana Čovića, javlja agencija Patria.

Dan nezavisnosti SAD-a državni je praznik kojim se slavi donošenje Američke deklaracije o nezavisnosti 4. jula 1776. godine, kada je proglašena nezavisnost od Velike Britanije, a na taj dan slavi se historija i tradicija Sjedinjenih Američkih Država.

Brojne domaće i međunarodne zvanice okipile su se u zgradi Ambasade SAD-a večeras u Sarajevu, dok na prijemu nisu prisustvali Dodik i Čović.

Pozdravljajući okupljene predstavnike bh. i međunarodnih institucija te diplomatskog kora u zgradi Ambasade SAD-a u Sarajevu, ambasador Eric Nelson kazao je da se na ovaj dan slave vrijednosti koje su inspirirale stvaranje američke nacije. 

Podsjetio je na riječi predsjednika SAD-a Donalda Trumpa u okviru dokumenta Strategija nacionalne sigurnosti u kojoj je kazao da su sloboda, slobodna trgovina, pravda za sve i dostojanstvo svakog pojedinca ključne vrijednosti onoga što SAD čini nacijom kakva jeste. 

Nelson je istakako da se ove godine proslavlja 50. godišnjica slijetanja čovjeka na Mjesec i samim tim slavi se ostvarenje nevjerovatnog cilja kojeg je postavio predsjednik SAD-a John F. Kennedy kazavši tada da je odlučeno da se leti na Mjesec u toj deceniji ne zato što je to lako nego zato što nije. 

U ovo doba naredne godine rover bi trebao sletjeti na nama najbližu planetu Mars u krater koji je dobio ime po mjestu u BiH “Jezero” u blizini Jajca te Nelson kaže da niko ne zna kakva će inspiracija biti to dostignuće za buduće generacije. 

„BiH ima danas vlastiti odvažni cilj koji ne zahtijeva putovanje u svemir. Cilj BiH je napredak ka članstvu u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) i Evropskoj uniji. SAD podržavaju ovaj cilj jer taj će cilj poslužiti odmjeravanju vaših snaga i vještina – istaknuo je. 

Naglasio je i da uspjeh BiH ne zavisi od toga šta međunarodna zajednica može uraditi nego od onoga što građani ove zemlje mogu uraditi za svoju državu, a SAD su spremne da BiH podrže u toj namjeri jer oni nude partnerstvo onima koji teže slobodi i prosperitetu. 

Tags: , , , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS