" />
PROCURILI TAJNI DOKUMENTI: Milošević se mogao spasiti, odbio je pomoć

Vladimir Kvačkov, vođa specijalnih snaga ruske obavještajne službe GRU, došao je u proljeće 1995. u Beograd sa spasonosnim planom za Srbiju. Slobodan Milošević mu se zahvalio i odbio ponudu.

Kako prenosi Kurir, uprkos tome što je Jeljcinov režim bio spreman prikloniti se mišljenju zemalja NATO-a, ruske tajne službe stale se u zaštitu Srbije zbog čega je pomoć Beogradu stigao pukovnik Kvačkov ne bi li pripremio srpske specijalne jedinice za mogući obračun s NATO-om.

“Kvačkov i specijalci GRU-a vjerovali su da će prije ili poslije avioni NATO-a bombardirati Srbiju i Beograd. Prema njegovoj procjeni, najprikladnije je bilo da se NATO avioni unište u italijanskoj bazi Aviano. Za iskusne službenike GRU-a poput Kvačkova to je bio prilično očit plan stoga su zajedno sa Srbima pripremali sabotažu u Italiji”, prenosi Kurir.

Međutim, kako se dalje tvrdi, Slobodan Milošević, tadašnji predsjednik Srbije, odbacio je tu ideju, a razlog koji se navodi je to da je vjerovao u mogućnost dogovora sa Zapadom, kao i da Amerikanci ipak neće bombardirati Srbiju.

“Kvačkov je doslovno protjeran iz Beograda i vratio se u Moskvu, a kako je vrijeme pokazalo, Milošević je bio u krivu. Moguće je da je kasnije požalio, ali bilo je kasno”, zaključuje se u tekstu na kojeg se poziva Kurir.

Diplomata i nekadašnji bliski saradnik Slobodana Miloševića je kazao da je vrlo iznenađen napisima ruskog medija.

“Ne mogu ništa tvrditi, ali bih ukazao na to da je riječ o medijima koji objavljuju tekstove s prozapadnom tendencijom koje ruski patrioti često zloupotrebljavaju kako bi im zalijepili zavjere, a Kvačkov je vrlo pogodna osoba za to. Već je poznat kao ekstremni nacionalista, hapšen je već dva puta, za atentat na ruskog političara i poduzetnika Anatolija Čubaisa 2005. godine te za pripremu oružane pobune. Prozapadno orijentirane struje mogu ga lako zloupotrijebiti jer se i u Rusiji vodi složena unutrašnja bitka. Ali čak i da je došao i sugerirao tako nešto, govorimo o 1995. godini Oluje, Srebrenice i Daytona. Da li bi iko razuman tada ovdje mogao zamisliti da Srbija bombardira italijanske aerodrome u Evropi. Nismo smjeli intervenirati u Krajini, a ne u Evropi. Drugo, ako je i bio ovdje, stvarno je pitanje je li Milošević uopće znao da je Kvačkov u Srbiji, a ne da je odbio njegovu pomoć. Kao bliski predsjednikov saradnik o tome čujem prvi put”, decidan je sugovornik.

Ko je Vladimir Kvačkov?

Vladimir Vasiljevič Kvačkov bivši je pukovnik Spetznaza koji je sredinom devedesetih godina bio na čelu odjela za specijalne operacije GRU-a. Tokom istrage i suđenja, od relativno nepoznatog umirovljenog pukovnika specijalca postao je javna ličnost. Iz vojne službe povukao se 1998. nakon čega je postao saradnik u Centru za vojna i strateška istraživanja u ruskom ministarstvu odbrane na teoriji i praksi modernog gerilskog ratovanja.

Izvor: The Bosnia Times

Facebook Comments
Tags:

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS