Subota, Juni 6, 2020
Banner Top

Osam osoba je uhapšeno u akciji kodnog naziva “Farma”, koju su po nalogu Tužilaštva KS proveli pripadnici FUP-a na području pet kantona, zbog malverzacija sa traktorima koje je Kina donirala građanima pogođenim poplavama.

U sklopu akcije do sada je uhapšeno osam osoba inicijala I.M. (1965.), A.T. (1967.), M.N. (1961.), H.S. (1962.), E.S. (1959.), R.O. (1969.), V.J. (1971.), R.DŽ. (1964.), dok se jedna osoba nalazi izvan Bosne i Hercegovine.

Uhapšeni su mahom uposlenici i savjetnici u Vladi FBiH iz vremena kada je premijer Federalne vlade bio Nermin Nikšić.

Portal Faktor piše da se među hapšenim nalazi i Ivica Mladina,  Nikšićev savjetnik u prehodnoj Vladi FBiH, no ta vijest nije službeno potvrđena.

Pouzdano se zna da su uhapšeni bili članovi Komisije pri Vladi FBiH za dodjelu poljoprivredne mehanizacije donirane od NR Kine građanima Bosne i Hercegovine u vrijednosti višoj od milion maraka.

Radi se o traktorima koje je Kina još 2012. godine poklonila Bosni i Hercegovini i koji su trebali biti raspoređeni izbjeglicama, ali je Vijeće ministara BiH nakon katastrofalnih poplava odlučilo da kinesku mehanizaciju i opremu donira poplavljenima.

Vlada Federacije BiH trebala je rasporediti 96 traktora, 37 motokultivatora, 52 motorne pile, 26 setova za mužu, 22 laktofrizera i 11 analizatora za mlijeko.

 Kako je ranije saopćeno iz FUP-a, uhapšeni se sumnjiče da su u periodu od 2014. do polovine 2015. godine, u svojstvu članova Komisije izvršili nezakonitu i nenamjensku podjelu i prodaju spomenute poljoprivredne opreme i mehanizacije na način da su je za gotov novac prodavali direktno korisnicima ili putem posrednika po znatno nižim tržišnim cjenama, a sve u cilju sticanja protupravne imovinske koristi. 

Na teret im se stavlja udruživanje radi činjenja krivičnog djela, a u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja i prevara.

Svi uhapšeni će, nakon krim-obrade u FUP-u, biti predati Tužilaštvu KS na dalje postupanje. 

Facebook Comments
Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS