" />

Strastvena srbofilija Muharema Bazdulja čini se da nema granica. U čvrstoj namjeri da za srpsku mitomaniju postane Meša mjesto Meše, a svjestan oskudnosti vlastitih kapaciteta, Bazdulj je odlučio upornim i predanim srbovanjem nadoknaditi manjak talenta.

Vođen takvim ambicijama, nakon što je u Višegradu, tom dvostrukom stratištu bošnjačkih muškaraca, žena i djece, kao član žirija, zajedno s Nemanjom Kusturicom, uručivao književne nagrade četničkom vojvodi Bori Čorbi, prisustvovao manifestacijama kojima se veličala brutalna srbijanska okupacija Bosne i Hercegovine 1918. godine kao nešto što su s radošću dočekali “i muslimani i rimokatolici”, te pokušavao minimalizirati direktne veze narastajućeg desničarskog rasizma i islamofobije u Evropi s velikosrpskom idejom, Bazdulj se ovih dana bavi i odbranom navodno ugrožene ćirilice.

I to u Crnoj Gori.

Bazdulju nije mrsko potegnuti do Budve da bi ondje branio “pismo koje je ugroženo raspadom Jugoslavije” i da bi učestvovao na skupovima u kojima se “progon ćirilice” naziva “genocidom nad pismom”, no nekako mu je teško i mrsko da kaže barem jednu riječ u odbranu bosanskog jezika u Srbiji ili manjem bh. entitetu, u kojem je jako čest gost, a gdje se taj jezik najbrutalnije negira, ili da spomene genocid u genocidom uništenom Višegradu.

Nije ni potrebno spominjati da Bazdulj za ovako predanu borbu za “srpsku stvar” nije dobio ništa, a izgubio je sve, prije svega bilo kakvo poštovanje u sredini iz koje je potekao, jer jedno je imati određene afinitete, ma koliko bili perverzni, no sasvim je drugo dotaći moralno dno u pokušaju ispunjenja vlastitih opsesija.

M. Drnišlić/Stav.ba

Facebook Comments
Tags:

Related Article

No Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS