" />
Srijeda, Maj 27, 2020
Banner Top

Generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je u Sarajevu da je uloga te organizacije da pruži realan pregled stanja u zemljama u regionu i na osnovu toga omogući pomake koje bi zemlje trebalo da naprave na planu ekonomije, vladavine prava i ostalih oblasti na putu ka Evropskoj uniji.

Bregu je na konferenciji za novinare, poslije predstavljanja 5. Balkanskog barometara u Sarajevu, navela da anketirani građani u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Albaniji i na Kosovu najmanje vjeruju pravosuđu. Prema njenim riječima, potrebna je velika reforma pravosuđa, kako bi u ovim zemljama bila uspostavljena vladavina prava. 

“Kada pospremimo vlastita dvorišta, moći ćemo krenuti napred”, istakla je Bregu.

Ona je ocijenila da postoji razlika u rezultatima istraživanja javnosti, koja je nezadovoljna mnogim segmentima u ekonomiji, pravosuđem, pa i medijima, u odnosu na privrednike, koji su optimistični i smatraju da u zemljama Zapadnog Balkana može da bude razvijeno dobro privredno okruženje i ekonomija. 

Prema Balkanskom barometru, čiji su rezultati prvi put predstavljeni prošle nedjelje na samitu Zapadnog Balkana u Poznanu, građani Srbije najoptimističniji su kada je riječ o tome da će za godinu dana njihova zemlja biti odlično mjesto za investicije. Svojom bezbjednošću, prema istraživanju, zadovoljno je 39 odsto građana Srbije, dok 55 posto ispitanih privrednika, Srbiju predstavlja kao mjesto koje je dobro za ekonomiju. 

Prema Balkanskom barometru, prvi put u posljednjih pet godina, povećan je broj zadovoljnih građana u BiH, šest odsto njih je izgubilo posao, a istovremeno 48 odsto privrednika traži radnu snagu. Zanimljivo je da 39 odsto građana na Kosovu smatra da će njihova privreda bilježiti napredak u narednih godinu dana, a da je 42 odsto građana zadovoljno porodičnom finansijskom situacijom.

Na Kosovu je najveći problem u sivoj ekonomiji i nezaposlenosti, koja, prema istraživanju iznosi 74 odsto, što je za 14 proceneta veća nezaposlenost nego u regionu. Prema Balkanskom barometru, u Crnoj Gori pozitivan stav prema budućnosti imaju i građani i privrednici. 

Dalje, Crnogorci tvrde da se osjećaju dobro u svim zemljama u regionu, a njihovi privrednici, njih 60 odsto, spremni su da zapošljavaju građane iz drugih država regiona. Kada je riječ o stanju u Sjevernoj Makedoniji, tamo je zabilježen pad svih pokazatelja, s obzirom na politička previranja koja su pratila tu zemlju u proteklih pet godina. Zadovoljstvo građana stanjem u zemlji palo je za deset procenata, ali je izrazito razvijena svijest o klimatskim promjenama i ekološkom zagađenju.

Najveći broj ispitanika u Albaniji vjeruje da bi ulazak u EU bio dobar za njihovu privredu, ali se takođe veliki broj građana boji siromaštva i vjeruje da naporan rad u životu može doneti prospritet.

Balkanski barometar pokazao je takođe da članstvo u EU podržava 56 odsto građana i 64 odsto kompanija Zapadnog Balkana, a prvi put za pet godina, koliko se radi Balkanski barometar, više od polovine ispitanih građana je podržalo evropsku integraciju regiona.

Balkanski barometar je godišnje istraživanje javnog mnjenja koje sprovodi RCC, sakupljajući i analizirajući podatke od građana i kompanija Zapadnog Balkana, o tematskim oblastima kao što su zaposlenost, trgovina, investicije, korupcija i druge.

Facebook Comments
Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS