" />
Ponedjeljak, Januar 27, 2020
Banner Top

Poruka koju je BiH poslala međunarodnim institucijama neimenovanjem delegacije u Parlamentarnu skupštinu Vijeća Evrope katastrofalno je loša po imidž i kredibilitet naše države.

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić, koji je bio predsjedavajući Delegacije Parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope u mandatu 2014-2018. 

“Imamo ljude koji su mjesec prihvatili mandate u Parlamentu nakon oktobarskih izbora. No, ne postoji nikakvo opravdanje za to što ni šest mjeseci nakon izbora nisu mogli da se dogovore da formalno predlože pet ljudi koji će sjediti ispod zastave BiH u Vijeću Evrope. Nikome ne možemo objasniti taj potez, niti od strane Vijeća Evrope možemo imati bilo kakvu vrstu razumijevanja”, upozorio je naš sagovornik.

Šepić je podsjetio da je BiH ranije bila, kako je rekao, na tapetu institucija Vijeća Evrope, prvenstveno zbog neprovođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić – Finci”. Prijetila nam je, dodao je, suspenzija članstva iz Vijeća Evope.

“Zbog neimenovanja delegacije nanijeli smo veliku štetu državi BiH. Vjerovatno će Vijeće Evrope u narednom periodu razmatrati na koji način da se postavi kada je u pitanju pozicija BiH, a to sigurno neće biti nimalno pozitivna poruka prema našoj državi”, mišljenja je Šepić. 

Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS