Ponedjeljak, Juni 1, 2020
Banner Top

Članove porodica žrtava koji su došli na obilježavanje godišnjice zločina nad 42 zarobljena civila iz Čajniča, koji su sprovedeni u lovački dom na Mostini, a potom ubijeni, na zidovima ovog ruševnog zdanja dočekali su iscrtani krstovi s ocilima.

Unutar objekta, koji očigledno koriste i migranti prilikom prolaska kroz BiH, pored njihovih grafita ispisana je i zastrašujuća poruka: „Kolji balije!“

– Mislili smo da ćemo, obilježavajući ovaj događaj ovdje, skrenuti pažnju onih koji su ovo počinili i naredili da na neki način izraze kajanje, ali do toga neće doći. Šta je to u ljudima, šta se to dešava s njima, zašto ne mogu da prihvate činjenicu da su neljudi iz njihovog naroda ovo počinili i sami ne osude to? Ovo je dno dna – kazao je potpredsjednik SO Čajniče Izet Alihodžić.

Ignorirajući uvredljive poruke, desetine članova porodica su prisustvovale učenju Jasina te su odale počast svim šehidima Čajniča, ali i BiH. U maju 1992. godine na Mostini je ubijen i otac Ahmedina Agovića.

– Na autobuskoj stanici su mu prišli pripadnici neke njihove formacije, odveli ga u zatvor na neko ispitivanja, a odatle ga proslijedili ovdje. Kasnije sam dobio informaciju da mu je ovdje bilo hladno, pa mu je jedan komšija donosio džemper. Drugi komšija je ovdje dolazio u vrijeme objedovanja. Bili su poredani tu i niko nije smio glavu da podigne. To je posljednja informacija da je viđen. Kukavički odveden, ubijen i još ga nismo našli – kaže Agović.

– Sve nas boli to što je proživio naš narod, ali još više nas boli činjenica da golgote koje su nam činili zločinci ne prekidaju ni danas. Nastoji se poistovjetiti žrtva i zločinac. Boli nas i što ratni zločinci nisu adekvatno kažnjeni, a mnogi nisu procesuirani nikako – poručio je čajnički imam Avdo ef. Šišić.

Skupu su prisustvovali i delegacija Vlade BPK Goražde, s premijerkom Aidom Obućom, te muftija goraždanski Remzija ef. Pitić. Kraj zloglasnog zdanja, na kojem tragovi puščanih hitaca i danas svjedoče o bešćutnosti zlikovaca, položeno je cvijeće.

Facebook Comments
Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS