Pop ima posla, ali radije krsti jariće: Dok država “gori”, Inzko se bavi slučajem Gavrankapetanović!?

Entitet RS formira rezervni sastav policije, u Federaciji najavljuju da će odgovoriti “adekvatnim mjerama”. Milorad Dodik pred novinarima iscrtava mape “nove srpske države”, vlast na nivou pojedinih kantona, Federacije i države još nije formirana, Akcioni plan za NATO nije ni na pomolu, a još manje politička saglasnost oko ulaska Bosne i Hercegovine u taj savez…

Ovo jesu pitanja kojim treba da se bavi vladajuća struktura u BiH, ali svakako i OHR, odnosno visoki predstavnik Valentin Inzko.

Međutim, on ima važnija posla. Tako je usred “krajnje monotone” političke scene u BiH, visoki predstavnik morao sebi naći neku zanimaciju.

Visoki predstavnik ovih je dana, naime, angažiran na rješavanju radno-pravnog statusa profesora Ismeta Gavrankapetanovića na Medicinskom fakultetu u Sarajevu?!

Kompleksno pitanje višemjesečnih prepucavanja i međusobnih optužbi između uprave Fakulteta i uvaženog sarajevskog doktora, nažalost, spriječilo je Valentina Inzka da se upusti u rješavanje takvih “marginalnih stvari” kao što su prijetnje naoružavanjima i rezervnim sastavima policije.

U pismu koje je 16. aprila uputio v. d. dekanesi Medicinskog fakulteta Semri Čavaljugi, visoki predstavnik je obavještava da se njemu lično dopisom obratio prof. dr. Ismet Gavrankapetanović i upoznao ga sa rješenjem Općinskog suda u Sarajevu o izricanju zaštitne sudske mjere, kojom se naređuje da se Gavrankapetanović odmah mora vratiti na radno mjesto na Fakultetu.

– Međutim, sudeći prema sadržaju njegovog dopisa, Fakultet nikada nije omogućio profesoru Gavrankapetanoviću da obavlja redovnu nastavu niti da bude prisutan na Fakultetu. Propuštanje da se prof. Gavrankapetanoviću omogući obavljanje poslova i zadataka koje je obavljao prije donošenja predmetnog prvostepenog rješenja suda predstavljalo bi kršenje odredbi navedenog rješenja. Shvatit ćete da izvršenje sudskih odluka predstavlja temelj na kojem se gradi vladavina prava. Stoga Vas molim da me obavijestite da li su u cijelosti provedena rješenja Općinskog suda u Sarajevu i Kantonalnog suda u Sarajevu – napisao je Inzko dekanesi Čavaljugi.

S obzirom na to da je Inzko ipak visoki predstavnik i da se njegova upozorenja i sugestije o vladavini prava moraju ozbiljno shvatiti, doduše samo u Kantonu Sarajevo, v. d. dekanesa Čavaljuga ekspresno mu je odgovorila da Medicinski fakultet poštuje sve sudske odluke.

– Nakon donošenja privremene sudske mjere osiguranja na osnovu zahtjeva prof. dr Ismeta Gavrankapetanovića, Medicinski fakultet u Sarajevu je odmah postupio po odluci suda. Kao što ste u svom pismu i naveli, prof. dr Ismet Gavrankapetanović je vraćen na posao, donešena je odluka o njegovom rasporedu na poslove koje je i ranije obavljao, obavljene su sve zakonom predviđene radnje za njegovu prijavu u sistem poreza i doprinosa, obračunata i isplaćena plata, uručeni pozivi na sjednice Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta, čiji je on član, upriličen hitan radni dogovor između prof. dr Ismeta Gavrankapetanovića i šefa Katedre za hirurgiju, organizacione jedinice Fakulteta kojoj Gavrankapetanović po rasporedu pripada.

Dakle, u odgovoru na Vaše pitanje, Medicinski fakultet je izvršio odluku suda, jer je prof. dr Ismeta Gavrankapetanovića vratio na posao i rasporedio na poslove redovnog profesora iz oblasti hirurgije sa potpuno istim pravima i obavezama kao i za sve druge profesore ovog Fakulteta. Dokumentacija o tome postoji i dostupna je. Smatramo da svaku dalju interpretaciju dosega odluke suda treba prepustiti samom sudu, na kojem se i dalje vodi proces po tužbi prof. dr Ismeta Gavrankapetanovića – piše, između ostalog, Čavaljuga u odgovoru Inzku.

Tako se, po svemu sudeći, sve na kraju sretno završilo za profesora Gavrankapetanovića. Za nadati se da će se nakon ove dramatične prepiske i svesrdnog angažmana na rješenju “slučaja Gavrankapetanović” visoki predstavnik u našoj zemlji konačno stići pozabaviti i nekim možda “manje bitnim” pitanjima za građane Bosne i Hercegovine.

Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS