" />
Srijeda, Januar 29, 2020
Banner Top
Počelo suđenje Dudakoviću, advokat Crnalić: Optužnica besmislena

Čitanjem optužnice počelo je suđenje Atifu Dudakoviću, nekadašnjem komandantu Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), i 16 bivših pripadnika tog korpusa.

Tužilaštvo BiH Dudakovića i dr. tereti za svjesno učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem trajnog uklanjanja stanovništva srpske nacionalnosti u opštinama Bosanski Petrovac, Bosanska Krupa, Ključ i Sanski Most u drugoj polovini 1995. godine.

Cilj napada, kako je navelo Tužilaštvo, nije bilo samo osvajanje vojnih ciljeva nego etničko čišćenje teritorije, sistematsko uništavanje imovine, te plansko i organizovano uništavanje oko 38 pravoslavnih vjerskih oibjekata.

Tužilaštvo BiH je naznačilo da je Atif Dudaković, nekadašnji komandant Petog korpusa Armije Republike BiH naređivao, planirao, dogovarao i podstrekivao zločine i progon stanovnika srpske nacionalnosti.

Inače, optužnicom se terete za ubistva više od 300 osoba srpske nacionalnosti, civila uglavnom starije dobi i ratnih zarobljenika, te uništavanja 38 hramova, crkava i drugih vjerskih objekata.

Odbrana prvooptuženog Dudakovića, advokat Asim Crnalić, ustvrdio je da je kvalifikacija UZP-a koji je iznijelo Tužilaštvo BiH besmisleno.

– Da je to udruženi zločinački poduhvat, kako je u optužnici predstavljen, to bi značilo jedno pravno čudo. Naime, ako je riječ o udruženom zločinačkom poduhvatu u vojnoj akciji, ako je činitelj glavni komandant te akcije, onda je za očekivati da se on o zločinu dogovara s komandantima brigada. Potpuno je besmisleno da se komandant Dudaković dogovarao s vojnicima, vojnim policajcima i oficirima u osnovi najnižeg ranga. Samo je jedan komandant brigade Ibrahim Nadarević optužen i u optužnici nije ni na kakav način dokazana veza između Dudakovića i Nadarevića za krivična djela koja se Nadareviću stavljaju na teret – rekao je Crnalić.
Današnjem ročištu zbog bolesti nije prisustvovao optuženi Ale Hodžić, te su iz sudskog vijeća saopštili da će se predmet u odnosu na ovog optuženog razdvojiti.  

Nastavak suđenja zakazan je za 22. april ili 6. maj.

Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS