" />
Srijeda, Juni 3, 2020
Banner Top

Emir Kusturica, reditelj i savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, uhvaćen je prije četiri godine na aerodromu Baneasa kod Bukurešta, sa ručnim prtljagom punim municije, saznaje Telegraf.rs.

Kod Kusturice je tada prilikom antiterorističke kontrole pronađeno ukupno 25 šaržera municije od 9 mm, a rumunske vlasti otvorile su istragu protiv njega. Utvrđeno je da je Kusturica u Rumuniju stigao privatnim avionom iz Tivta, kako bi u Bukureštu održao koncert svoje grupe “The No smoking orchestra”. Nakon završenog nastupa, on je stigao na rumunski aerodrom, a onda je razotkriven.

Četiri godine je ovaj skandal čuvan kao stroga tajna, a rumunske vlasti su ove informacije krile od javnosti. Naime, u oktobru 2015. godine kada je uhvaćen na aerodromu Baneasa, Kusturica je osumnjičen za krivično djelo krijumčarenje, a onda je morao da napusti Rumuniju.

Tri godine je trajalo suđenje, a ova informacija nije dospjela u medije, što ukazuje na činjenicu da se incident veoma vješto krio. Tek nakon četiri godine od incidenta, ovaj slučaj dobio je epilog, tačnije 22. marta.

Istraga rumunskih vlasti otkrila je da je Emir Kusturica imao dozvolu za oružje koju su izdale vlasti u Beogradu za pištolj kalibra 9 mm, ali nije imao dozvolu za nošenje 25 okvira.

Nakon ekspertize u Nacionalnom institutu za kriminalističku istragu, utvrđeno je da meci predstavljaju “smrtonosno vatreno oružje”.

U julu 2018. godine Tužilaštvo u gradu Buftei, 20 kilometara sjeverozapadno od Bukurešta, zatražilo je od suda da konfiskuje patrone koje su zaplijenjene na aerodromu Baneasa. Prošle sedmice, u petak, 22. marta, sud je konačno odobrio konfiskaciju municije i predao je sudskom trezoru na čuvanje.

Da su mu Rumuni sve oprostili, govori i informacija da će se Kusturica sa svojim orkestrom pojaviti na festivalu rok muzike u mestu Resita, početkom jula.

Facebook Comments
Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS