" />
Srijeda, Oktobar 23, 2019
Banner Top
Osmanović: Ubrzati rad na imenovanju Vijeća ministara, postoji spremnost da se “spusti lopta”

SDA i SNSD su spremni zajednički raditi na provedbi izbornih rezultata na državnom nivou, odnosno na formiranju novog saziva Vijeća ministara BiH, najvažniji je zaključak današnjeg sastanka delegacija ove dvije stranke.

Uime SDA u razgovoru su učestvovali Denis Zvizdić, Adil Osmanović i Šemsudin Dedić, dok su delegaciju SNSD-a činili Staša Košarac, Nebojša Radmanović i Nikola Špirić.

– Iskazali smo spremnost u obje političke partije da zajedno učestvujemo u radu novog Vijeća ministara. Razgovarali smo o tome da ovaj posao treba ubrzati, zajedno sa drugim koalicionim partnerima koji budu učestvovali u radu Vijeća ministara. Postoji spremnost da se “spusti lopta“ i da ozbiljno uđemo u implementaciju izbornih rezultata – kazao je predsjednik Kluba SDA u Zastupničkom domu državnog Parlamenta Adil Osmanović.

Osim o provedbi izbornih rezultata, na današnjem sastanku se razgovaralo i o ubrzanom putu ka evropskim integracijama, saradnji sa susjednim zemljama, te o ljudskim pravima.

– Smatramo da većinu u državnom Parlamentu, a samim tim i Vijeće ministara, trebaju činiti stranke koje su dobile najveću podršku birača. U RS-u je to nedvojbeno SNSD. Vidimo da se u FBiH vode dinamični razgovori o formiranju vlasti u tom entitetu. Smatramo da SDA ima kapacitet i potenciju da učestvuje u formiranju Vijeća ministara na državnom nivou – izjavio je predsjednik Kluba SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac.

Oba govornika su najavili da će naredni sastanak delegacija ove dvije stranke biti održan početkom februara, kada će se razgovarati, između ostalog, i o raspodjeli resora u novom sazivu Vijeća ministara. Također, jedno od pitanja će biti i MAP program, odnosno približavanje BiH NATO-u.

Što se tiče naredne sjednice Zastupničkog doma, Košarac je ponovio ranije iznijeti stav da ovaj dom ne treba zasjedati dok ne bude imenovan novi predsjedavajući Vijeća ministara, jer bi se u protivnom mogla desiti, kako je kazao, neustavna situacija da iste osobe o nekom zakonu raspravljaju u Vijeću ministara, zatim u parlamentarnim komisijama, da usvajaju te zakone u Zastupničkom domu, te da ih na kraju implementiraju.

Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS