" />
Petak, Oktobar 18, 2019
Banner Top
OHR: Pokušaji RS-a da se oslabe institucije BiH protivni su Dejtonu

Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH poručio je kako su pokušaji bosanskohercegovačkog entiteta RS da se ponište ranije dogovorene reforme i oslabe institucije na državnom nivou protivni Dejtonu.

“Kretanje BiH ka NATO-u nedvosmisleno spada u vanjskopolitička pitanja koja su u isključivoj nadležnosti države. Odluke u vezi s tim, koje su donesene na državnom nivou, treba da se poštuju. Pokušaji RS da se ponište ranije dogovorene reforme i oslabe institucije na državnom nivou su protivni Dejtonu. Pozivamo političke lidere u BiH da se usredsrede na pozitivne stvari i da rade zajedno kako bi se ova zemlja kretala naprijed”, kazali su za Klix.ba u Uredu visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH. 

Portal Klix.ba dobio je ovaj odgovor od OHR-a na pitanja koja glase: koji je stav OHR-a u odnosu na prijetnje Milorada Dodika, da li visoki predstavnik ostavlja mogućnost smjene Milorada Dodika ukoliko odluči krenuti putem najavljenih prijetnji i da li postoji mogućnost da visoki predstavnik, u skladu s ovlastima, proglasi ANP usvojenim ili neusvojenim. 

Podsjećamo, predsjednika SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u utorak je rekao kako će u slučaju neformiranja vlasti Narodna skupština RS-a usvojiti akt kojim će odbaciti sve odluke koje nisu izričito u skladu s Ustavom BiH. To znači da će se RS, prema najavama, povući iz Sporazuma o oružanim snagama, da će povući svoju saglasnost na formiranje indirektnih poreza, odbaciti rad suda i tužilaštva, kao i rad SIPA-e (Državne agencije za istrage i zaštitu) na svojoj teritoriji i dovesti u pitanje sve nadležnosti koje su prenesene na nivo BiH.

“Oteli su nam 83 nadležnosti i prenijeli na nivo BiH, sve ćemo dovesti u pitanje i zadužiti vladu i druge stručne institucije da nam dostave prijedloge akata koji će ići da se sve ono što je mimo Ustava u BiH ovdje eliminiše i zabrani”, rekao je Dodik

Tags:

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS