" />
Srijeda, April 1, 2020
Banner Top
Oglasio se hercegovački ‘kralj WC-papira‘: Ako se mene pita, kupci trebaju imati zalihu za…

Kada je prije dva desetljeća ulazio u biznis, Petar Ćorluka, regionalni ‘kralj WC-papira’, nije mogao ni naslutiti da će doći dan kada će se kupci po dućanima doslovno otimati za proizvode što izlaze i iz njegovih pogona.

– A, što da vam kažem?! – prokomentirao je uz diskretan smijeh vlasnik ‘Violete’, očito ni sam ne vjerujući prizorima iz ove krizne svakodnevnice.

Danas Ćorluka zapošljava preko hiljadu ljudi u pogonima u Grudama i Svetoj Heleni kod Zagreba i svoje higijenske potrepštine izvozi u 20 zemalja.

– Kod nas je situacija redovita. To znači da radimo u tri smjene, kao što smo i do sada.

Nikakva panika, izvanredna situacija ili bilo što slično zbog koronavirusa – kaže smireno.

U istom tonu šalje poruku i kupcima:

– Police se normalno pune i prazne. Ako je u nekom trenutku nešto i nestalo, već idući dan je stiglo u trgovine. To je, znači, bilo trenutačno. Postoje problemi s logistikom, prijevozom, ali ne bitni da bi prekinuli lance opskrbe. Ako se mene pita, kupci trebaju imati zalihu za nekih sedam dana, od toga ništa više.

Ipak, u konsultacijama sa svojim prvim saradnicima donio je odluku da se izvoz u ovome trenutku ograniči samo na zemlje regije.

– To je naš primarni teren i to ostali shvaćaju. Situacija je takva. Čim se ovo smiri, mi se i na ostala tržišta vraćamo punom snagom – veli.

Ako ništa drugo, reći će, pandemija je ukazala na sav mogući značaj domaće proizvodnje.

Ne treba vam velika analiza da shvatite da su najsigurnije u opskrbi svime i svačime one države koje imaju pogone na svom teritoriju. Vidite, osim toga, da se nitko ne buni na odluke da se prvo opskrbe domaće trgovine i kupci, a a drugima što preostane. Kada već govorite o toalet papiru, pa jedini su probleme u opskrbi imali neki strani trgovački lanci. Nadam se da će to sami, kao i oni koji odlučuju o nacionalnoj ekonomiji, sada shvatiti – komentirao nam je Ćorluka.

Sve da se u jednom trenutku i blokira uvoz sirovine, on kaže da njegovi pogoni u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini mogu bez stajanja i većih problema nastaviti proizvoditi idućih mjesec dana.

– Vrlo je izvjesno, čak sam siguran da do toga neće doći, ali mi smo spremni i na takav radikalan scenarij. Nama je u dolasku brod s repromaterijalom iz Indonezije. Prvo će pristati u Ploče, a onda u Rijeku. Naši su pogoni, kao i skladišta uvezani, pa ako nešto nedostaje u jednom, lako se prebaci u drugo – Ćorlukina je poruka.

Iako su neki u proizvodnji zaštitnih maski vidjeli iznenadnu poslovnu priliku, ‘Violeta’ neće ući u taj segment. Nije da ne bi mogli, ali…

– Mi nikada ne reagiramo ad-hoc. Imamo svoje planove, tržišta i radimo ono što najbolje znamo. Svaki novi proizvod traži ispitivanja, razvoj, testiranja, registraciju… Mi smo preozbiljni da bi improvizirali – odgovara na pitanje Slobodne Dalmacije.

Tags: ,

Related Article

No Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS