Četvrtak, Juni 4, 2020
Banner Top

Kantonalni odbor SDA Zeničko-dobojskog kantona sinoć je u Zenici izabrao kandidata aktuelne većine za mandatara Vlade ZDK-a. Kao što je Oslobođenje i najavljivalo, Mirza Ganić iz Visokog, 38-godišnji diplomirani inžinjer saobraćaja i komunikacija, predsjednik SDA Visoko, bivši direktor zeničke Direkcije BH Telecoma i aktuelni federalni zastupnik, kandidat je za premijera.

Ministri iz SDA

Jasmin Duvnjak, portparol KO SDA, potvrdio nam je da je ova stranka odabrala kandidate za ministre u kantonalnoj Vladi. Tako je Spahija Kozilić iz Zenice kandidat za ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Nebojša Nikolić iz Zenice za ministra pravosuđa i uprave, Mirnes Bašić iz Kaknja za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a Fahrudin Čolaković iz Olova za ministra za boračka pitanja. Novi predsjedavajući Skupštine ZDK-a, umjesto Amire Hadžić, trebao bi biti Ćazim Huskić iz Žepča. Očekuje se da će u narednih nekoliko dana prvo kantonalna Skupština donijeti budžet za 2019, a poslije toga na narednoj sjednici potvrditi mandatara i Vladu.

Šerif Špago (SDA) i u budućem mandatnom periodu obnašat će funkciju predsjedavajućeg Skupštine HNK-a. Nevenko Herceg (HDZBiH), kako je u ponedjeljak najavio Dragan Čović, još jedan mandat provest će na funkciji kantonalnog premijera. Pitanje je tek ko će biti zamjenik predsjedavajućeg Skupštine iz reda srpskog naroda. Ako je vjerovati Ljubi Bešliću, koji je nakon jučerašnjeg sastanka delegacija kantonalnih odbora HDZ-a i SDA u Mostaru kazao da ne bi bilo legitimno da se SDP-ov kadar bira u rukovodstvo, kad je već ova stranka odlučila ostati u opoziciji, onda je pomenutoj funkciji bliža HDZ-ova Zora Dujmović.

Pregovarači SDA jučer su kolegama iz HDZ-a uručili dokument u kojem je sadržano njihovo viđenje budućeg djelovanja vlasti u Hercegovini, a on će uz sličan koji je ranije HDZ uručio pregovaračima SDA, biti temelj za formiranje buduće vlasti, najavio je Bešlić. Skupštinsko zasjedanje na kojem će se potvrditi Herceg i Špago uslijedit će do kraja marta, a nakon toga će se pregovori prema najavama iz oba tabora intenzivirati.

Bešlić je zamolio za razumijevanje, kazavši da se “poslovi koji se moraju završiti do imenovanja Vlade, ne mogu riješiti za mjesec”. Ustvrdio je i kako jučer nije bilo govora o eventualnim dodatnim partnerima u vlasti. Pregovore bi prema njegovom mišljenju mogli usporiti samo unutarstranački izbori koji slijede i u HDZ-u i u SDA.

SDP, Naša stranka, SBB i Stranka za BiH jučer su održali sastanak u Tuzli, kako bi pokušali ubrzati proces formiranja vlasti u Tuzlanskom kantonu. Na sastanak su bili pozvani i predstavnici Demokratske fronte, međutim, oni se nisu pojavili, budući su dan ranije poručili da se SDP diči tutorima, a da oni nemaju ni svoje, pa što bi trpjeli tuđe.

”Prelasci” iz PDA

Predsjednik SDP-a TK-a Enver Bijedić kazao je da su iz SBB-a, koji je imao dva zastupnika, jučer izjavili da imaju devet, a možda čak i deset zastupnika.

– To u osnovi mijenja kapacitet i potencijal ove stranke. Svi politički subjekti su danas ponaosob razmotrili ovo, te usaglasili da ćemo o novoj kapacitiranosti političkih subjekata razgovarati s našim partijskim organima, rekao je Bijedić, konstatirajući da na sastanku nisu navedena imena novih zastupnika koji bi se mogli prikloniti SBB-u niti iz koje stranke oni dolaze.

– Tražili smo odgovor na to pitanje, ali ga nismo dobili. Rečeno je da u budućim pregovorima o formiranju vlasti učestvuje samo SBB, dakle, ako imaju još sedam ili osam zastupnika, oni neće biti dio pregovora ili potpisivanja nekog sporazuma, istakao je Bijedić.

Iz DF-a navode kako su svjesni da se radi o zastupnicima PDA Mirsada Kukića.

– Mi smo i očekivali da će SBB sa PDA uraditi ovakav manevar, prikrivajući stvarne namjere i da će, ustvari, ponuditi svoj kapacitet. Na kraju krajeva, oni su i prije nekoliko mjeseci nudili uvođenje PDA u vlast, što je DF-u i građanima u TK-u neprihvatljivo, poručio je Mahir Mešalić, predsjednik Kluba DF-a u Skupštini.

Facebook Comments
Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS