" />
Srijeda, April 1, 2020
Banner Top
NOVINARKA IZ KRAJINE APELUJE: “Samodisciplina je jedan od načina da iz ove bitke izađemo kao pobjednici, potrebno je zajedništvo kao nikad do sada”

Bihaćka novinarka Niha Džanić na svom Fejsbuk profilu uputila je apel javnosti kojeg prenosimo u cijelosti:

Dragi prijatelji, Svijet se bori sa najvećim izazovom za ljudsku civilizaciju u zadnjih stotinu godina. Virus, kojem već svi ime znate, nemilosrdan je i odnosi ljudske živote. Istina, svakodnevno od gladi i ratnih stradanja, umiru mnogi. Da je pameti, pa da se prestanemo međusobno ubijati i okrenemo se jedni drugima, lakše bismo se izborili protiv corona virusa. Ja vam se javljam iz svoje kuće, u samoizolaciji sam nakon povratka s puta.

Stigla sam 15og u kasne sate. Odmah ujutro, nazvala sam nadležne, prijavila svoje putovanje i povratak u zemlju, avionom iz Austrije u Sarajevo. Uradila sam to zbog osobne, moralne i drustvene odgovornosti. Uradila sam to zbog sebe, zbog moje familije, prijatelja, zbog vas. Mogla sam da se ne javim, tada mjere o samoizolaciji nisu bile na snazi. Već sam objasnila zasto sam to uradila. Usmeno mi je rečeno da ostanem u kuci 14 dana. Razumno i pribrano sam to prihvatila, smatrajući da tako pomažem u borbi za sve nas.

U kontaktu sam sa onima s kojima trebam biti, za sada nemam nikakvih simptoma, dobro sam. Niti sam imala simptome prije putovanja, nemam ih ni sada. Ono sto želim reci svima koji imaju istu izrelenu mjeru je da se toga i pridržavaju, 14 dana će brzo proći, ne krsite određenu izolaciju radi vaše savjesti, bez obzira sto ne osjećate simptome bolesti.

Dragi prijatelji, koji niste u izolaciji, molim vas ne stigmazirajte ljude kojima jesu izrečene te mjere.

Mi nismo nužno ni zaraženi, ni gubavi. Ne pozivajte na linč, ali upozoravajte na obavezu pridržavanja izrečenih mjera. Velika je vjerojatnost da virus napadne bilo koga od nas, on ne bira.

Samodisciplina je jedan od načina da iz ove bitke izađemo kao pobjednici, ali u ovoj situaciji potrebno je i zajedništvo, kao nikad do sada.

Ne upoređujte ovo s ratom, ovaj neprijatelj je nevidljiv i nepredvidiv. Budimo jedni drugima oslonac, budimo konačno jedni uz druge, jedni za druge. Pomozimo starijima, siromašnima. Nađimo nacina da budemo korisni našoj zajednici u ovoj borbi. Ne osuđujte, ne vrijeđajte, ne stavljajte nikom metu na čelo, jer je pod mjerama izolacije. Uvjerena sam da nadležni imaju podatke ko treba biti pod jačom opservacijom i da ce učiniti sto je potrebno. Ne otežavajmo im, pomozimo im. Nadam se da ćemo dobiti ovu bitku. Danas je u izolaciji oko hiljadu ljudi, sutra možda budete vi. Budimo solidarni, postujmo i cuvajmo jedni druge.

Strpljivo “odrađujem” svoju izolaciju, ne izlazim, sve sto trebam, donese mi sestra, onako kako je potrebno, bez rizika. Molim sve one kojima je izrečena ista mjera da je poštuju.

Samoizolacija ne znači da ste zaraženi, to je mjera predostroznosti. Ako možete, radite od kuće, kao i ja. Budite uzorni i optimistični. Snagu da ovo prebrodimo neka nam da poštovanje jednih prema drugima.

Svima nam želim da sve ovo prođe bez teskih posljedica, čuvajte svoje i tuđe zdravlje. Kada sve ovo bude jučer, da jedni drugima ljudski pogledamo u oči i stisnemo ruke. Moje molitve su upućene i građanima Italije, ali i cijele naše Zemlje. Volimo se, naučimo nešto iz ovoga. Sretno svima.
Iz kucne izolacije, Niha ❤🌍💪

Dragi prijatelji,Svijet se bori sa najvecim izazovom za ljudsku civilizaciju u zadnjih stotinu godina. Virus, kojem vec…

Posted by Niha Džanić on Petak, 20. March 2020.
Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS