" />
Srijeda, Februar 19, 2020
Banner Top
NIKŠIĆ JE BLIŽI DODIKU I ČOVIĆU NEGO KOMŠIĆU: “Ključno je za BiH da se konačno formira vlada”!

Za Nikšića ANP je neupitan, ali smatra da je “ključno za BiH da se konačno formira vlada”, što je stav koji neprestano ponavljaju Dragan Čović i Milorad Dodik.

Burna dešavanja na političkoj sceni i veliki broj pitanja koja se svakodnevno otvaraju vjerovatno su razlog zašto je prošao skoro neprimjećen intervju Nermina Nikšića koji je nedavno gostovao u emisiji “Dan uživo” televizije N1.

Ipak, ovaj intervju ponudio je mnogo odgovora. Doduše, to nisu odgovori na pitanja koja je novinarka postavila Nikšiću, niti odgovori u vidu poruka koje je Nikšić želio da uputi javnosti. Nikšić se u ovom intervjuu posvetio analiziranju trenutne političke situacije i politika koje zastupaju vladajuće stranke, a iz njegovih komentara smo zapravo saznali kakvo političko beznađe, nesnalaženje, površan pristup i neozbiljnost vlada u najvećoj opozicionoj partiji, ako joj još uvijek takva titula pripada.

Od masovnih osuda lidera SDA Bakira Izetbegovića nakon potpisivanja sporazuma koje su dolazile iz krila SDP-a i Bh. bloka kako je svojim potpisom izdao Bosnu i Hercegovinu, sada Nikšić ističe da je sporazum plod stranačkih interesa sa ciljem očuvanja i učvršćivanja političkih pozicija a ne težnje za formiranjem vlasti. Kako se od “izdaje” do “sporazuma koji je nesporazum” došlo pitanje je političke struje koju Nikšić predstavlja.

Iz polusatnog intervjua ne može se jasno prepoznati da li i koliko dobro Nikšić poznaje ustavnu i zakonsku strukturu Bosne i Hercegovine. Na početku intervjua je istakao da “Dom naroda nema toliku ulogu kada je u pitanju formiranje vlasti” da bi zatim načinu konstituisanja Doma naroda dao prvorazredni značaj u procesu formiranja vlasti na državnom nivou, što i jeste etablirani stav SDP-a od formiranja posljednjeg saziva Doma naroda.

U Bh. bloku je prevagnuo stav kako “neće u koaliciju sa nacionalnim strankama”. Koliko je to politički dubiozan stav, i prema pitanjima od državnog značaja izrazito pasivan, pokazuje i Nikšićev komentar kako “u vlasti nema DF-a, niti će biti dok to ne odobri Dragan Čović” i kako “nema vlasti dok Dragan i Mile ne kažu ‘uredu je’“. Ovim odgovorima su se konačno potvrdile pretpostavke da ljude u Bh. bloku državna pitanja ne zanimaju i da im je Kanton Sarajevo najsigurnije utočište iz kojeg ne treba dalje ići.

Nikšićeva specijalnost u ovom intervjuu bili su apstraktni odgovori na vrlo konkretna pitanja. Ističe da je “vrijeme da se otvori neka priča ‘šta dalje’ te da se “izmijeni izborni zakon i održe vanredni izbori”. Za Nikšića ANP je neupitan, ali smatra da je “ključno je za BiH da se konačno formira vlada”. Na pitanje novinarke da je to neprihvatljivo Dodiku, Nikšić odgovara protupitanjem: “Pa dobro, šta ćemo”.

U odgovorima “pa dobro, šta ćemo” i “pa šta da radimo” vjerno se oslikava odnos Bh. bloka prema krupnim državnim pitanjima koja su dijelom izazvala i reakciju Sjedinjenih Američkih Država što se ogleda u imenovanju Matthewa Palmera na poziciju specijalnog predstavnika SAD-a za Balkan.

Ključni momenat za razumijevanje trenutne političke situacije u Bh. bloku je Nikšićev komentar na pitanje da li je Dodik pod ruskim pritiskom budući da su postali redovni njegovi susreti sa ruskim ambasadorom. Ranije su od članova SDP-a dolazile oštre rakcije poput izjave Saše Magazinovića da “ruski utjecaj u BiH postaje javan, agresivan, nepristojan i uvredljiv”.

Međutim, Nikšić smatra da je Dodik politički pragmatik i da u Dodikovoj političkoj praksi ne vidi “poseban pritisak” Rusije. Ova razmimoilaženja i nisu neočekivana budući da unutar SDP-a trenutno vlada anarhija uprkos solidnom izbornom rezultatu koji im je otvorio mnogo manevarskog prostora. Međutim, nakon skoro godinu dana od izbora, unutar SDP-a imamo političko raslojavanje čiji je kraj neizvjestan.

Izvor: Slobodna Bosna

Tags: , , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS