" />
Petak, Decembar 6, 2019
Banner Top
NIJE USVOJEN DNEVNI RED “Srbi neravnopravni u Domu narodu FBiH, to tijelo nema USTAVNOST”

Delegat Aner Žuljević (SDP) smatra da je današnje neusvajanje dnevnog reda na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH obična situacija koja je vrlo jasno razotkrila činjenicu s kojom se živi u FBiH u posljednjih godinu dana, a to je, kako je naveo, da se glumi demokratija, implementacija izbornih rezultata i da ne postoji parlamentarna većina.

– Dakle, SDA i HDZ nemaju parlamentarnu većinu. Vrijeme je da se prestanemo folirati kako imamo sve institucije konstituisane i funkcionalne, a nemamo ih. Očekujemo od SDA kao izbornog pobjednika da preuzmu odgovornost i da objavi imaju li dogovor. Ukoliko nemaju, da idemo na vanredne izbore, kako se to radi u svim zemljama na svijetu ako godinu niste u stanju da formirate vlast – rekao je Žuljević.

Delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH nisu usvojili predloženi dnevni red, čime je okončana današnja sjednica. Za predloženi dnevni red glasalo je 20 poslanika, 17 je bilo protiv, dok je šest bilo uzdržano. Današnju sjednicu obilježio je neuspješan pokušaj konstituisanja Kluba Srba i izbora njihovog predsjednika.

Delegat SDP Igor Stojanović, koji je predložio konstituisanje Kluba Srba, rekao je nakon neuspješnog pokušaja da jedan narod neće ravnopravno učestvovati u radu Doma i da to parlamentarno tijelo nema ustavnost.Dom naroda trebalo je da po skraćenom postupku razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima, kojim se otklanjaju postojeće smetnje u radu inspekcijskih organa, pokreće postupak harmonizacije rješenja u legislativi iz oblasti prekršaja u FBiH sa važećim propisima o prekršajima na nivou BiH i Republike Srpske.

Pred delegatima se trebao naći i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou FBiH i Prijedlog zakona o zanatstvu i srodnim djelatnostima u FBiH.

Delegati su trebali razmatrati i Nacrt zakona o zaštiti vazduha kojim se uređuje zaštita i upravljanje kvalitetom vazduha, planiranje kvaliteta i mjere za poboljšanje kvaliteta vazduha uz mjere zaštite ozonskog omotača i ublažavanja i prilagođavanja klimatskim promjenama.

Ovim zakonskim rješenjem definisani su i poslovi mjerenja kvaliteta vazduha i emisija, informisanje i izvještavanje, finansiranje zaštite i poboljšanja kvaliteta vazduha, informacioni sistem, upravni nadzor, te kaznene odredbe.

Na današnjoj sjednici trebalo je da bude razmatran i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama, zakona o podsticanju razvoja male privrede u FBiH, podršci porodicama sa djecom u FBiH, te izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova.

Izvor: Avaz, Srna

Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS