Utorak, Novembar 12, 2019
Banner Top
Nije bilo u neznanju: Premijer Forto priznao da je svjesno potpisao zahtjev za paušal

Nakon što je aktuelni premijer Kantona Sarajevo Edin Forto (Naša stranka) zatražio isplatu paušala u Domu naroda Parlamenta FBiH, taj je postupak najprije, braneći se od kritika javnosti, pravdao “proceduralnom greškom”.

-Ovim putem Vam se obraćam sa zahtjevom da mi se odobri isplata paušala s obzirom na to da nije došlo do konstituisanja novog Doma naroda nakon izbora iz oktobra 2018. godine i da ću, dok se to ne desi, nastavljati obavljati funkciju delegata – napisao je Forto u svom zahtjevu, koji je Parlament FBiH zaprimio 9. januara 2019. godine.

Međutim, u petak se Forto u razgovoru za Faktor pravdao da je napravljena “greška”.

-Ja neću uzeti taj paušal i sada ću pisati Domu naroda da ja ne želim taj paušal. Dakle, ako iko postoji da ne želi paušal, to sam ja koji sam vraćao budžet sa Doma naroda – kazao nam je Forto

Na pitanje kada je predao zahtjev, Forto kaže da ne zna tačan datum i tvrdi da zahtjev uopće nije poslao on, nego “službe”.

-To su službe poslale, ja, vjerujte, ne znam koji je to datum bio, to je bilo neposredno nakon imenovanja (za premijera Kantona Sarajevo, op. a.). To je potpuni nesporazum – tvrdio je Forto, koji je sličnu izjavu kasnije dao i drugim medijima.

Međutim, samo dan kasnije je priznao da se ipak nije radilo o “proceduralnoj grešci” i da zahtjev nije potpisao u neznanju.

-Nakon povlačenja iz Doma naroda tražio sam paušal, jer sam dobio mišljenje da na to imam pravo. Znao sam šta potpisujem. Godinama se borim za ukidanje paušala profesionalnim zastupnicima koji na istom radnom mjestu primaju platu. Ovo nije takav slučaj, ali pogriješio sam i iskreno mi je žao – poručio je Forto na društvenim mrežama.

Tags:

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS