Ponedjeljak, Novembar 11, 2019
Banner Top
Bh zdravstvo: Ako nemaš para možeš da umreš

Život moje kćerke Mirele mogao bi se nazvati bilo kako samo ne životom. Kaže nam to Sakib Blekić, otac hrabre djevojke koja je već 12 godina, svaki drugi dan, vezana uz aparat za dijalizu. 

Inače ne bi bila u životu. Ova djevojka iz Vogošće civilna je žrtva rata s invaliditetom 70 posto, a odnedavno je zbog dijalize postala 100-postotni invalid. Sa 22 godine otkazala su joj oba bubrega i od tada je na dijalizama. Imala je jednu transplantaciju.

–  Ja sam joj darovao bubreg. No, njeno tijelo ga je odbacilo. Teško mi je kao roditelju gledati kroz šta sve ona prolazi. U najboljim godinama nema normalan život, ne može zasnovati vlastitu porodicu, ne može putovati… Jedva vežemo kraj s krajem pokušavajući, uz pomoć dobrih ljudi, prikupiti sredstva potrebna za njeno liječenje ili novu transplantaciju. Ono što me posebno pogađa jeste to što naša država, za koju sam se borio, nije u stanju bar ovakvim, 100-postotnim invalidima pomoći u preživljavanju te, ako im ne može osigurati besplatne lijekove, bar osigurati bilo koliku participaciju – kaže očajni otac.

Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS