" />
Subota, August 24, 2019
Banner Top
Neće doći do potpune blokade jer oni odlaze!

Predstavljeni inovativni prijedlozi izmjena Izbornog zakona koji bi mogli pomoći u izbjegavanju krize u BiH

Utjecajna think-tank organizacija, Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara, predstavila je u petak u Mostaru prijedloge izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kojim se, provode presude Ustavnoga suda BiH u slučaju „Ljubić“ i Evropskog suda za ljudska prava zbog čega je zemlja više godina u političkoj krizi, a nakon sljedećih izbora prijeti potpuna blokada u slučaju da se ne budu mogli provesti njihovi rezultati, piše Jutarnji list.

IDPI je prvi institut koji je ponudio kompletno rješenje ustavnih problema i presuda Evropskog suda za ljudska prava. Stoga ne čudi da su se protektori produžetka krize, samo par sati nakon predstavljanja ove studije, obrušili na njih.

Studiju su predstavili članovi IDPI-a iz Ženeve, Mostara i Beograda, dok su u publici sjedili timovi IDP-a iz SAD-a i gosti iz Turske.

DPI je izradio dva prijedloga. Jednim se u cijelosti provodi presuda Ljubić, te dvije presude Suda za ljudska prava iz Strasbourga. Ovaj prijedlog zahtijeva samo izmjene Izbornog zakona BiH, bez izmjena Ustava BiH. Drugi, pak, prijedlog u potpunosti rješava provedbu presuda Ljubić, Sejdić-Finci, Zornić i Pilav, ali zahtjeva izmjene Izbornog zakona BiH te Ustava BiH.

Kod izbora članova Predsjedništva BiH, IDPI po jednome prijedlogu predlaže ukidanje odredbe Izbornog zakona BiH po kojoj kandidati moraju potpisati izjašnjenje o pripadnosti konstitutivnom narodu. Oni tumače da svi građani mogu biti kandidat za bilo kojeg člana Predsjedništva. Ne postoji razlog zašto Rom ili Židov ne bi mogli predstavljati Hrvate u BiH (ili Srbe ili Bošnjake) ako dobiju većinsku potporu hrvatskog naroda. Legitimitet za predstavljanje proizlazi iz glasača, a ne iz nacionalnosti kandidata, tvrde u IDPI-u.

Novost kod ovih modela koji se predlažu je taj što on omogućava svima da se kandidiraju, i da glasuju za bilo koga, bez obzira u kojem dijelu BiH žive. U slučaju da RS pristane na jedan od modela, tako bi bilo moguće da za srpskog člana Predsjedništva glasuju građani FBIH, bez obzira na naciju, kao i za bošnjačkog i hrvatskog građani RS-a bez obzira na naciju. No matematički model na kraju bi jamčio legitimnost izabranog.

Model također omogućava poštivanje Ustava i zaštitu konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja, piše Jutarnji.

Bez obzira na ultimatumativne pozicije sa kojih su nastupali pojedini lideri, posebno Dragan Čović, svi su oni, manje više, obznanili svoje kandidature kao i sam Čović.

Ali i najranije ankete pokazuju da se sadašnjim vlastodršcima ne piše dobro. Raspoloženje građana im nije naklonjeno a kako se izborna kampanja zahuktava opozicioni lideri sve su suvisliji i dirketniji u svojim izjavama da ne žele nikakve koalicije sa nacionalnim strankama i njihovim ldierima.

Tako da se stiče dojam da je izborna kampanja krenula trendom konstruktivne nesigurnosti te da nema povlaštenog i izvjesnog pobjednika izbora. Što znači da će svako morati „zasukati rukave“ i baš mukotrpnim radom zaslužiti rezultat.

Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS