" />
Nedjelja, Juli 21, 2019
Banner Top
Nakon velikog uspjeha grčko-makedonske ljevice Evropa želi iste aktere i u Sarajevu

Nakon što su grčki i makedonski premijeri Aleksis Tsipras i Zoran Zaev postigli historijsko rješenje u sporu oko imena Makedonije, u čemu im je pomogla Evropa, posebno Njemačka, vraćen je optimizam i vjera da ljevica može učiniti nešto protiv višedecenisjke dominacije desnice na Balkanu.

Vjerovatno je stoga najavljen povratak bivšeg premijera Hrvatske Zorana Milanovića u politiku.

A kako saznaje The Bosnia Times iz diplomatskih krugova saznaje da bi poželjna dobitnička kombinacija za tročlano Predsjedništvo Bosne i Hercegovine bili bi Željko Komšić, Fahrudin Radončić i Mladen Ivanić.

Koliko god se trudili u evropskim diplomatskim krugovima da razumiju tešku manjinsku poziciju Hrvata u Federaciji Bosne i Hercegovine, priklanjanje Dragana Čovića ovim modelima autokratske vlasti iziritiralo je i zabrinulo Evropljane tako da su potrošili strpljenje i razumijevanje za Čovićevo lamentiranje nad ugroženošću Hrvata u BiH.

Još nije izvjesno da li će se kandidirati Radončić, ali skoro svi vjeruju da će to on učiniti jer su mu neki krugovi iz međunarodne zajednice „dali signale“ da veoma cijene da je on još 2014. u kampanji izgovorio krilaticu „ni Putin, ni Erdogan“.

Mladen Ivanić je oduvijek bio prihvatljivija osoba od Milorada Dodika u zapadnim krugovima i imao je njihovu podršku.

Željko Komšić je poznat kao beskompromisni borac za integritet države što Dodik i Čović svojim secesionističkim politikama podrivaju i stoga su mu u međunarodnim krugovima spremni „progledati kroz prste, bez obzira na „zloupotrebu Dejtona“ pri kandidaturi da će pobijediti hrvatskog kandidata Čovića bošnjačkim glasovima.

Međutim i pored optimističnih pokazatelja kroz sondažu javnog mnijenja svakom od kandidata za sada fali mali procenat glasova da bi bio siguran u pobjedu. Možda će „vjetar u leđa“ koji će im dati evropski diplomatski krugovi zbog zasluga grčke i makedonske ljevice biti dovoljan za pobjedu.

Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS