" />
Petak, Decembar 6, 2019
Banner Top
Načelnici iz FBiH i RS-a u Bihaću: Zajedno smo u migrantskoj krizi

Načelnici i gradonačelnici Banje Luke, Centra Sarajevo, Doboja, Goražda, Jajca, Ljubuškog, Maglaja, Mostara, Petrova, Prijedora, Sanskog Mosta, Trebinja, Vareša i Zenice odazvali su se pozivu i odlučili dati podršku Gradu Bihaću koji se suočava sa migrantskom krizom, javlja Anadolu Agency (AA).

Oni su se danas okupili u prostorijama Gradske uprave Bihać kako bi potpisali izjavu o međusobnoj podršci u kontekstu migrantske krize. 

Događaj je organizovan u okviru akcije „Pomozimo Bihaću“, koja je pokrenuta uz podršku USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, a nakon sastanka i razgovora sa predstavnicima Grada Bihaća i gradonačelnika Šuhreta Fazlića.

„Ovdje se ne radi o finansijskoj ili materijalnoj pomoći, već o tome da jedni drugima pružimo ruke prijateljstva kad nam je najteže što smo i do sada u prošlosti radili i da svi zajedno odavde iz Bihaća pošaljemo poruku da je ovo nešto čime se ni jedna lokalna zajednica ne može sama nositi, pa tako i grad Bihać. Također želimo poslati poruku javnosti da je ova migrantska kriza nešto što duboko utječe život građana Bihaća i da je ovo kriza koja može da postane još složenija i žešća, te da se bojimo ako bh vlasti ne donesu neke kvlatitne mjere ova kriza može uveliko utjecati da se život naših građana u znatnoj mjeri promjeni.“, istako je gradonačelnik Fazlić

Učiti od Bihaća

Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić u izjavi za medije složio se sa kolegom Fazlićem da se radi o vrlo kompleksnom i složenom problemu s kojim se Grad Bihać ne može sam nositi, te da je ova podrška drugih općina vrlo značajna i potrebna.

Prema riječima Igora Radojčića gradonačelnika Banja Luke, ovaj grad u posljednje vrijeme ima odličnu saradnju sa Gradom Bihaćem i njegovim građanima i da su oni danas u Bihaću kako bi skrenuli pažnju javnosti na ovaj problem i uputili poziv višim organima vlasti da se aktivnije uključe i pomognu, jer sve procjene govore da su globalna kretanja i velike migracije u kojima se BiH nalazi na migrantskoj ruti zbog čega u svakoj od bh općina, bilo zbog tranzita ili nekih većih okupljanja, može da se desi ovakva kriza.

„Kroz ovo možemo naučiti kako treba reagovati lokalna zajednica u slučaju da se u našim lokalnim zajednicama ovakvo nešto slično bude dešavalo.  Kriza ima višestruku dimenziju, jedna je humanitarna jer sa svim ljudima ovdje bilo da su u tranzitu ili boravku valja maksimalno humano postupati. Druga je bezbjednosna jer je desetine hiljada ljudi u kretanju nepoznatog porijekla, namjera i ostalog u zemlji koja inače ima mnogo bezbjedonosnih izazova. Kriza može biti zdravstvena i epidemiološka jer i tu ne znamo razmjere i mogućnosti šta se sve može da se dešava. Dakle, vrlo kompleksan problem s kojim ni jedna lokalna zajednica pa ni Grad Bihać ne treba da se suočava sam.“, istako je gradonačelnik Radojčić

Zdravko Marošević, načelnik Općine Vareš istakao je kako je Općinsko vijeće Vareš na sinoć održanoj sjednici donijelo jednoglasnu odluku o pomoći Grada Bihaća i njegovih građana, ali i svim nesretnim ljudima koji se trenutno nalaze na teritoriji Bihaća i cijele BiH.

„Nije osnovna poruka samo pomoć. Hoću da istaknem kako je sinoć iz Vareša prema državnim organima otišla poruka da ćemo mi iz lokalne zajednice dati sebe i pomoći jedni drugima, a država neka preuzme odgovornost, jer mi smo njihovi i očekujemo da nam pomognu ako se nađemo u situaciji u kakvoj se danas nalazi Bihać i ubrzo očekujem njihovu reakciju.“, kazao je načelnik Marošević

Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS