" />
Četvrtak, Novembar 14, 2019
Banner Top
Na današnji dan prije 27 godina počeo progon i etničko čišćenje Bošnjaka iz Bratunca

Učenjem tevhida za ukupno 90 šehida i prigodnim programom započela je manifestacija „Dani sjećanja na genocid u Bratuncu“, kojom će se preživjeli stanovnici tog podrinjskog mjesta prisjetiti najstravičnijih zločina tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu te odati počast nedužno ubijenim bošnjačkim civilima.

Prije 27 godina, na današnji dan, započeo je progon Bošnjaka iz naselja Hranča, ali ujedno i progon i etničko čišćenje na području cijele općine Bratunac.

Naselje Hranča je u potpunosti spaljeno od 3. do 9. maja 1992. godine, a 60 Bošnjaka je ubijeno na kućnim pragovima od strane komšija Srba, potpomognutih pripadnicima JNA i paravojnim formacijama iz Srbije.

Mnogobrojni muškarci su zatvoreni u logor Osnovne škole ”Vuk Karadžić” u Bratuncu, dok su neki zatvoreni u logor Sušica u Vlasenici.

Potpredsjednik manjeg bh. entiteta Ramiz Salkić izjavio je kako je 27 godina nakon progona s ognjišta i ubistva 60 sugrađana odbranjena zemlja, obnovljen život i imanja u Hranči.

– Nažalost, oni koji su trebali osigurati da počinioci teških zločina budu kažnjeni, nisu to uradili. Danas počinioci ubistva 60 nedužnih civila u Hranči ovim mjestom i gradom šetaju nekažnjeni i kao slobodni ljudi – naveo je on.

Dodao je da, nažalost, sudovi i tužilaštva i nadležne agencije u Bosni i Hercegovini nisu osigurali pravdu za stanovnike tog mjesta i dijela domovine.

– To pokazuje nesposobnost, nezainteresiranost i nesaosjećanje tih institucija sa žrtvama. Mi ih pozivamo da procesuiraju one koji su u ovom mjestu, ali i svim drugim mjestima u Bosni i Hercegovini činili teške zločine nad civilima. Vas pozivam da ne zaboravite da istinu prenosite na mlađe generacije, da pamte kako im se ovaj zločin nikada ne bi ponovio – istakao je Salkić.

Naglasio je da su Bošnjaci u tom mjestu svoji na svome, na svojim ognjištima, opredijeljeni da žive u miru, zajedno sa svojim komšijama.

– Naše komšije pozivamo da se distanciraju od ratnih zločinaca i da kažu gdje su preostale masovne grobnice, kako bismo pronašli, identificirali i dostojanstveno ukopali sve one koji su zvjerski ubijeni – kazao je Salkić.

Nakon tevhida i klanjanja džume-namaza, preživjeli Bratunčani posjetili su masovnu grobnicu Borkovac. Manifestacija „Dani sjećanja na genocid u Bratuncu“ trajat će do 16. maja, a centralni događaj je kolektivna dženaza žrtvama genocida od 1992. do 1995., koja će biti klanjana 12. maja ove godine.

Tags: , , ,

Related Article