" />
Ponedjeljak, Juni 1, 2020
Banner Top

Sadržaj Mišljenja Europske komisije o kandidatskom statusu za Hrvatski medijski servis kometirao je Ivan Pepić, voditelj Stručnog tima Instituta za društveno politička istraživanja iz Mostara

Pepić je izdvojio tri važna stupa na kojima se, po njegovu mišljenju, temelji današnja BiH, a koje Europska komisija problematizira.

-Prvo, Komisija uočava složeno institucionalno ustrojstvo, pritom se osvrćući gotovo isključivo na odluke koje se donose na temelju etničke pripadnosti koje, prema Komisiji, negativno utječu na funkcionalnost BiH. Komisija ne dovodi izravno u pitanje postojanje konstitutivnih naroda, ali tehničkim rječnikom i diplomatskim akrobacijama nastoji prikazati njihovo postojanje kao gorući problem i izvor nefunkcionalnosti. Na temelju Ustava BiH politički lideri trebali bi oštro odbacivati takve navode, osobito hrvatski političari, kaže Pepić.

-Drugo, iščitava se da Komisiji smeta postojanje vitalnog nacionalnog interesa. Komisija ide čak korak dalje te u jednoj od 14 preporuka poziva na ukidanje veta za vrijeme implementacije pravne stečevine EU. Prihvaćanje te preporuke značilo bi ukidanje postojećeg koordinacijskog mehanizma, jer bi kantoni, entiteti i entitetske institucije bile podložne jednoj, državnoj razini za vrijeme pregovora za članstvo. Obzirom da je izvršeno brutalno političko nasilje nad Hrvatima u BiH u posljednja dva desetljeća, cinizam je očekivati da će oni odustati od mogućnosti veta i prepustiti pregovore isključivo državnoj razini, naglašava Pepić.

-Treće, Europska komisija poziva na reformu Ustavnog suda, uključujući i pitanje međunarodnih sudaca. Uz to naglašava i da je OHR nekompatibilan sa suverenošću BiH i članstvom u EU. To je prvi put, nakon dugo godina, da vrh EU problematizira utjecaj stranaca u BiH, napominje Pepić.

Pepić, u izjavi za HMS, naglašava i kako bi se hrvatska strana trebala znati oduprijeti svakom nasrtaju protiv postojećeg političkog sustava u BiH.

Facebook Comments
Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS