" />
Ponedjeljak, Januar 27, 2020
Banner Top
Ministarstvo odbrane SAD podržalo Program reformi i NATO put BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se sa delegacijom Ministarstva odbrane u Pentagonu (SAD) koju je predvodio  dr James Anderson, zamjenik podsekretara odbrane za politiku. Predsjedavajući Komšić dočekan je u Pentagonu uz vojne počasti.

Sagovornici su razgovarali o najnovijim političkim dešavanjima i o pitanjima značajnim za sigurnost u Bosni i Hercegovini i u regionu, zaključivši da je nedavno usvojeni Program reformi značajan iskorak naše zemlje u jačanju i poboljšanju saradnje sa NATO-om. Dr Anderson je istakao da Bosna i Hercegovina može računati na podršku SAD-a u provođenju reformi nakon predaje  Programa reformi, a za koji se očekuje da bude tokom decembra tekuće godine poslan u sjedište NATO-a u Brisel.

Predsjedavajući Komšić je istakao dugogodišnje prijateljske odnose naše zemlje i Sjedinjenih Američkih Država, kao i  to da je za našu zemlju od velikog značaja angažman i saradnja Nacionalne garde Merilanda sa Oružanim snagama BiH.  Dr Anderson se zahvalio na angažmanu Oružanih snaga BiH i doprinosu koji su dale u svojim  međunarodnim misijama u Afganistanu i Iraku u posljednjih petnaest godina.

Sagovornici su se složili da je pred novim ministrom/icom odbrane veliki broj zadataka i izazova u realizaciji programa reforme odbrane u narednom periodu, kao i u radu na poboljšanju sistema odbrane u svim njegovim segmentima.

Na kraju predsjedavajući Komšić je istakao da BiH nema drugog alternativnog puta osim puta u NATO.

(Vijesti.ba)

Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS