" />
Subota, August 24, 2019
Banner Top

Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić održao je jučer u Bihaću sastanak Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK. Na sastanku su dogovorene aktivnosti koje trebaju biti realizirane kako bi se prioritetno izmjestila djeca i porodice sa djecom iz improvizovanih prihvališta za migrante u Bihaći i Velikoj Kladuši.

– Jučer je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) potpisala dogovor sa vlasnikom hotela Sedra. U Sedru će biti premještene porodice sa djecom. Prema najavama IOM-a, premještanje bi trebalo početi u ponedjeljak – kazao je premijer Rošić koji predsjedava Operativnom grupom.

Hazim Kapić, ministar zdravstva i socijalne politike USK, kaže da će prvo biti izvršene pripreme prostorija hotela za prihvat porodica, a nakon toga će liječnički timovi izvršiti preglede svih budućih korisnika smještaja.

– Šta se tiče potencijalne lokacije za kontrolisani prihvatni centar u Medenom Polju, u općini Bosanski Petrovac, jučer su predstavnici međunarodnih organizacija i Ministarstva sigurnosti BiH razgovarali na tu temu sa načelnikom Zlatkom Hujićem. On je protiv toga da se privremeni smještaj za migrante napravi na prostoru ove općine, čak i ako se radi o mjestu udaljenom od svih većih naselja. Meni je žao što među općinama nema dovoljno solidarnosti. Toliko smo u protekle dvije godine slušali o saradnji općina i gradova na području USK i prvom prilikom kad treba pomoći gradonačelniku Bihaća, onda niko ne želi da bude dio rješenja. Pritom niko ne vidi da se sutra problem može preliti i u ostale gradove. Vladi Unsko-sanskog kantona je prije svega stalo da se problem što prije riješi. Ovo i je zajednički problem cijelog kantona. Zato sam opet pozvao gradonačelnike i načelnike na sastanak u ponedjeljak i nastavit ću da posredujem u postizanju dogovora. Potrebna nam je koordinacija i ja ću insistirati na saradnji svih lokalnih zajednica – kazao je premijer Rošić te dodao da je u komunikaciji sa predstavnicima državne vlasti koje će, nakon postizanja dogovora o lokaciji za kontrolisani prihvatni centar, van urbanih zona gradova, preuzeti odgovornost finansiranja i brige o tom centru.

Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS