" />
Ponedjeljak, Juni 1, 2020
Banner Top

Dok građani Unsko-sanskog kantona strahuju od novog vala migranata koji se sprema s dolaskom proljeća i toplijih dana, političari i krugovi bliski njima love u mutnom i koriste ovu situaciju da iz međunarodnih fondova izvuku što više novca.

Od beskornisnih i nepotrebnih projekata, do iznajmljivanja stambenih i poslovnih objekata, pa do ilegalnog prijevoza i sve je dozvoljeno u toj trgovini ljudima. Migranti poput čopora ovaca koje njihovi čobani tjeraju kud požele, u cijeloj toj priči su nevini i nesvjesni igre u kojoj su se našli.

S druge strane građani Unsko-sanskog kantona počinju da shvataju šta ih je zadesilo i nemoćni da bilo šta učine, sve više i masovnije odlaze iz ovog dijela BiH, zbog čega je Fatmir Alispahić, novinar i publicista televizije Igman u zadnjem izdanju emisije “Defter hefte” iznio u javnost tezu o zavjeri protiv Unsko-sanskog kantona prema čijem scenariju se lokalno stanovništvo planira iseliti a umjesto njih naseliti novi ljudi. Možda je ova Fatmirova teza i pretjerana ali zasigurno možemo ustvrditi kako je sigurnost građana Bihaća i Velike Kladuše u dobroj mjeri ugrožena.

Stariji ne izlaze iz ulica i gotovo da se ne kreću, a mladi se kreću isključivo privatnim ili javnim prijevozom. Da je samo to, bilo bi dosta, jer i oni su ljudi i imaju pravo na normalan život i da njihova sigurnost ne bude dovedena u pitanje. Ko je u svemu ovome podbacio saznat ćemo tek za nekoliko godina,jer pravo stanje se nikad ne vidi dok kriza traje, već kad ona prođe. Da li su zakazali država i njene institucije koje su zadužene za održavanja javnog reda i mira i sigurnosti, ili je neka viša međunarodna sila kriva za sve ovo, otvorena su pitanja na koja trenutno nema odogovora.

Jedno je sigurno, baš kao tokom rata 1992-1995. godine, jedni su branili Bihaćki okrug, a drugi su koristili situaciju i švercali zarađujući milione na muci naroda koje i danas poslije rata troše i njima kupuju političare i vlade. Ništa se nije promjenilo, samo što ovaj put polako ostaju bez naroda a on je najvrijedniji resurs.

Facebook Comments
Tags: , , ,

Related Article