" />
Petak, Oktobar 18, 2019
Banner Top
Migrantska kriza u brojkama: Višemilionski gubici zdravstvenih ustanova, stotine krivičnih djela, desetine povrijeđenih policajaca

Oko 6.000 moigranata trenutno boravi na području USK, a policijski službenici  na svim rubnim dijelovima nastoje onemogućiti daljnji priliv migranata u taj kanton. O ovome će danas na sjednici raspravljati zastupnici Skupštine USK, jer kako je navedeno samo  u prvih šest mjeseci spriječen je ulazak oko 15.000 migranata na području Bosanska Krupe, Ključa, Bihaća, Velike Kladuše, Bužima, Cazina, Bosanskog Petrovca, te u Sanskog Mosta.

Pred zastupnicim aće se naći i izvještaj Ministartva zdravstva o izuzetno lošoj higiiensko-epidemiološkoj situaciji u “Biri”, koja je prebukirana. U izvještaju je istaknuto i nepridržavanje IOM-a preporuka izdatih od Zavoda za javno zdravstvo USK.

S druge strane, pojašnjeno je i da  teret pružanja zdravstvenih usluga za migrantsku populaciju snosi Kantonalna bolnica “Dr.Irfan Ljubijankić”, domovi zdravlja Bihać, Velika Kladuša, Cazin i Bosanska Krupa.

Dalje je navedeno da je u prihvatnim centrima izvršeno hiljade pregleda ali i da je zabrinjavajući broj slučajeva skabijesa i vašljivosti.

Veliki broj migranata, zbog čestih masovnih tuča, konstantno se liječi na ortopediji i hirurgiji. 

Izlasci na teren ljekarskih ekipa van prihvatnih centara samo u šest mjeseci prešli su 5.600 slučajeva.

Tags:

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS