" />
Srijeda, Novembar 13, 2019
Banner Top
Mektić za AFP: Razmatramo dolazak mađarskih policajaca na granicu BiH

Bosna i Hercegovina očekuje povećan broj migranata na takozvanoj balkanskoj ruti na putu za Evropsku uniju, rekao je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, dodajući da EU nije uspjela da riješi rastuću krizu.

Prošle godine, blizu 25.000 migranata sa Bliskog istoka, sjeverne Afrike i Azije prošlo je kroz BiH u nadi da će ući u EU kroz susjednu Hrvatsku, koja je članica bloka.

Mektić je podsjetio da je blizu 22.000 migranata uspješno prošlo Bosnu i Hercegovinu, dok je nekoliko hiljada i dalje u prihvatnim centrima.

“Očekujemo eskalaciju problema sa migrantima, ne samo u BiH već i duž te rute”,rekao je Mektić u intervjuu za AFP.

Prema njegovim riječima, informacije zvaničnih institucija, uključujući evropskih, govore o tome da se blizu 70.000 migranata, koliko ih je sada u Grčkoj, kreće prema zapadnoj Evropi.

“To nije samo problem BiH. Mi želimo da budemo dio evropskog rješenja, ali EU ne može da se dogovori oko rješenja. Ovim ilegalnim migracijama jednostavno je dozvoljeno da nastave”, rekao je Mektić.

On je rekao da BiH, siromašna i paralisana fragmentisanim vlastima, ne posjeduje ni ekonomski ni politički kapacitet da podrži veliki priliv migranata.

Prošle godine, EU je izdvojila oblizu 9,2 miliona eura kao pomoć BiH u uspostavljanju prihvatnih centara za migrante sa aktuelnim kapacitetom od blizu 4.500 ljudi.

Mektić je rekao da BiH razmatra ponudu Mađarske da pošalje policiju da pomogne u graničnim patrolama.

Tags:

Related Article

No Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS