Četvrtak, Februar 20, 2020
Banner Top
Loš kvalitet, politika i pretjerano zapošljavanje doveli do slabog interesovanja za studij na Univerzitetu Bihać (VIDEO + FOTO)

Godinama lokalni mediji u Krajini skreću pažnju javnosti na Univerzitet Bihać i probleme s kojima se suočava kada je u pitanju upis studenata. Web portal Krajina.ba 2018.godine objavio je tekst sa naslovom kojeg smo preuzeli i postavili iznad ovog teksta.

I tada je glavni problem bihaćkog Univerziteta bio manjak studenata. Ali od tada do danas ništa se nije promjenilo. Iako kantonalna politika na sve moguće načine pokušava da privuče krajišku mladež da ostanu u Bihaću i studiraju na svom Univerzitetu, to se nije desilo. Naprotiv, sve je veći trend odlaska na studij van BiH, ali i na privatne fakultete u Republiku Srpsku. Uz to je prisutan i trend prekvalifikacije koja se odvija, uglavnom, na privatnim školama.

Očito da Univerzitet Bihać i sve ono što se na njemu i oko njega dešavalo u posljednjih deceniju i pol, nije interesantan niti privlačan za studiranje. Poražavajući je podatak da je u prvom upisnom roku tekuće akademske godine na Univerzitet Bihać, kako je javio RTV USK upisano 57 % studenata od ukupne kote koja iznosi 745 studenata. Banjalučke Nezavisne objavile su, u vezi s ovim problemom, članak pod naslovom “Fakulteti poluprazni: Univerzitet u Bihaću raspisao drugi upisni rok”

Nekada je ovaj Univerzitet znao imati i po 6.000 studenata, a sada je spao na 6 puta manju cifru koja, možda, (kažemo možda jer nismo uspjeli doći do podatka koliko je na kraju drugog upisnog roka upisano studenata), ni toliko. Ako kota nije u ispunjena u 100% omjeru, to znači da na Univerzitetu trenutno ne studira ni tih 745 studenata.

Bilo kako bilo, i ovih 745 je loše, a brojka ispod toga samo dodatno pokazuje kolika je srozanost bihaćkog Univerziteta.

Zašto je to tako? Objašnjenje smo potražili na više linkova lokalnih medija koji su godinama unazad pisali o razlozima slabog interesovanja za studiranje na Univerzitetu Bihać. U tekstu web portala Krajina.ba koji je s početka naveden, piše da se loše stanje na Univerzitetu pokušava amortizirati i prikazati onakvim kakvo ono u stvarnosti nije.

Interesantno je kako se kroz tzv. režimske medije loša slika o stanju na Univerzitetu Bihać uporno pokušava ublažiti i prikazati kako nije toliko loše. Međutim, novinari, svršenici nekog od studija na Univerzitetu Bihać i uposlenici (koji su iskreni i teže istini), dobro znaju kako to nije istina, piše Krajina.ba

Kao razlog takvog stanja, portal Krajina.ba navodi, između ostalog, korupciju, nepotizma i zapošljavanja koje diktira politika.

Prava istina je da je ovaj najmlađi državni Univerzitet doveden do propasti, a sve zbog nepotizma i korupcije uslijed čega je povećan broj uposlenih kroz primanje novih asistenata i ostalih radnika (prisjetimo se slučaja Dedić, bivši sekretar SDA), i primanje sinova, supruga i bliskih rođaka, uposlenika i profesora koji rade na određenim fakultetima pri Univerzitetu Bihać, piše Krajina.ba

Ovakav odnos je, navodi portal Krajina.ba doveo do opće nezainteresovanosti kod mladih za studiranjem na bihaćkom Univerzitetu.

Na kraju članka portal Krajina.ba zaključuje da pisanje medija i smanjen broj studenata neće promjeniti ovakav odnos Uprave Univerziteta i njegovih fakulteta, ali da je moralna obaveza medija da pišu…

…Ali je moralna obaveza, kako medija, tako javnosti i samih studenata da ovim stvarima javno pričaju, kada već pravosuđe ne radi svoj posao a politika umjesto da teži unapređenju Univerziteta, kroz odobravanje novih i kontinuiranih zapošljavanja podobnih kadrova i članova stranaka, ustvari ga vodi ka sigurnoj propasti, piše Krajina.ba

Još je mnogo članaka o političkim utjecajima i problemima koje politika kreira na Univerzitetu Bihać. Oslobođenje je tako krajem 2018. godine pisalo o dešavanjima oko Senata Univerziteta Bihać.

….No, to nisu jedini problemi Univerziteta, na kojem su se prije dvije godine članovi Senata pobunili, smijenili rektora Mirsada Veladžića te ušli u tužbe i protiv Ministarstva obrazovanja. Dobivši parnicu na sudu, Ministarstvo je nastavilo “čistku” nepoželjnih članova Senata. Tako je prije dva mjeseca proglasilo ništavnom odluku Naučno-nastavnog vijeća Pravnog fakulteta u Bihaću o izboru prof. dr. Suada Hamzibegovića na poziciju dekana tog fakulteta, direktno se umiješavši u postupak izbora i imenovanja. Ali, kadrovska križaljka nije najveći problem sa Pravnim fakultetom u Bihaću…, između ostalog je pisalo Oslobođenje u tekstu pod naslovom “Tone Pravni fakultet, a tone i država” objavljenom 2018. godine.

Još je mnogo tekstova i video priloga koji govore da je Univerzitet Bihać pod snažnim utjecajem politike i da se zbog toga dešavaju različite nezakonite stvari. Na kraju video prilog emisije “Mreža” Federalne Televizije od 2016. godine u kojem govori nekoliko profesora koji rade na Univerzitetu Bihać.

Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS