Kur’an najčitanija knjiga na svijetu

Kada je riječ o najčitanijim knjigama na svijetu na prvom mjestu je Kur’an, zatim Biblija, a na trećem mjestu je knjiga Citati Mao Zedonga.

Na 28. generalnoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. donesena je odluka da se 23. april svake godine obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava, kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su na taj dan 1616. umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare.

Prema informacijama koje je prikupio novinar Anadolije iz Svjetskog indeksa kulture čitanja, na popisu zemalja čiji stanovnici najviše čitaju prednjači Indija, a prate je Tajland i Kina.

Indeks mjerenja temelji se na vremenu izdvojenom za čitanje tokom jedne sedmice, a u to se pored knjiga, ubraja i čitanje novina, časopisa i drugog pisanog materijala.

Prva na popisu zemalja čija su društva posvećena knjizi nalazi se Indija, a svaki njen stanovnik u prosjeku sedmično na čitanja izdvaja deset sati i 42 minute. Na drugom mjestu je Tajland s devet sati i 24 minute po stanovniku, dok je na trećem mjestu Kina. Svaki Kinez za čitanje sedmično izdvaja osam sati.

Indija, Tajland i Kina prednjače na listi zemalja čiji su stanovnici najposvećeniji čitanju knjiga. Stanovnik Indije sedmično u prosjeku odvoji više od 10 sati na čitanje. ( Aldıjana Hadzıc – Anadolu Agency )

Prve tri zemlje na listi prate Filipini (sedam sati i 36 minuta), Egipat (sedam sati i 30 minuta), Češka (sedam sati i 24 minuta), Švedska (sedam sati i 6 minuta), Francuska (šest sati i 54 minuta), Mađarska (šest sati i 48 minuta) te Saudijska Arabija (šest sati i 48 minuta).

Kada je riječ o najčitanijim knjigama na prvom mjestu je Kur’an, zatim Biblija, a na trećem mjestu je knjiga Citati Mao Zedonga.

Među najčitanijim knjigama u svjetskoj književnosti su i Don Quijote Miguela Cervantesa te Harry Potter britanske književnice JK Rowling.


Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS