" />
Srijeda, Novembar 13, 2019
Banner Top
Krajišnici znaju proizvoditi municiju

Nakon što je i Dom naroda jednoglasno odlučio da rebalansom ovogodišnjeg budžeta budu izdvojena dva miliona maraka za pokretanje pogona namjenske industrije u Bihaću, stvorene su prve pretpostavke za realizaciju ovog velikog projekta u Krajini.  

Ideju da u gradu na Uni bude otvoren pogon Tehničko-remontnog zavoda (TRZ) Hadžići pokrenuli su direktor tog zavoda Meho Rekić i Savez za bolju budućnost BiH, čija je zastupnica Azra Hadžić-Bećirspahić i uputila prijedlog u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH da u budžetu bude osiguran novac za ove namjene.  

Zaposliti ljude

Rekić nam je rekao da je veliku podršku ovom projektu dao i lider SBB-a Fahrudin Radončić, koji je prepoznao da Krajina ima sve neophodne kapacitete, resurse, ali i potrebu da u tom kraju zaživi namjenska industrija.  

– Sada čekamo da ovaj zaključak bude što prije realiziran kako bismo već ove godine uspostavili administrativni centar koji bi osigurao pravno-tehničke uvjete za pokretanje namjenske industrije u Bihaću. Ova grana industrije u Krajini je bila prisutna i u godinama agresije i zasigurno je i to bio jedan od odlučujućih faktora da se taj kraj odbrani od okupacije. Danas Krajini ova proizvodnja treba da zaposli ljude, da zaustavi odlazak, ne samo mladih nego cijelih porodica – kaže Rekić.

Plan je, prema Rekiću, da proizvodnja bude pokrenuta u jednoj od nekadašnjih kasarni bivše JNA na području bihaćke općine, koje imaju svu infrastrukturu i predispozicije za otvaranje pogona namjenske industrije. U igri je i prostor nekadašnjeg preduzeća „Krajinametal“ u Bihaću. Sve te lokacije Rekić je već obišao s predstavnicima lokalnih vlasti, koji, također, podržavaju ideju.

 Znanje i iskustvo

– Posebno je važno što Krajišnici imaju znanje i iskustvo u ovoj grani industrije i spremni su ih staviti u službu novog projekta. Među njima je i Aladin Ferizović iz poznate bihaćke porodice inovatora koja je u ratu dala značajan doprinos namjenskoj proizvodnji, ali i njenom razvoju. Već smo od Ferizovića dobili dosta dokumentacije i neka inovativna rješenja koja su patentirana u Zagrebu – naglašava Rekić.  

On smatra da će, nakon što novac za ove namjene bude operativan, biti potrebno godinu, najviše dvije da bude realiziran kompletan plan uspostave proizvodnje.

– Počeli bismo s proizvodima koju su naši krajiški stručnjaci već razvili i za početak bismo krenuli s proizvodnjom upaljača, specijalne municije za mali i za veliki kalibar, zatim granata i svega ostalog što tržište bude tražilo – pojašnjava Rekić.

Radnici se već javljaju  

Priča o pokretanju namjenske industrije, kaže Meho Rekić, probudila je optimizam u Bihaću, gdje je posljednjih godina skoro sve zamrlo i odakle se ljudi masovno iseljavaju.

– Mnogi su se već javili i čak rekli da bi do punog zaživljavanja ovog projekta radili i pro bono – zaključuje Rekić.  

Tags: , , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS