" />
Četvrtak, Juni 4, 2020
Banner Top

Na današnjem sastanku predstavnika Međunarodne organizacije za migracije (IOM), Službe za poslove sa strancima u BiH, Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) i  Ministarstva unutrašnjih poslova USK-a potvrđena je skorašnja adaptacija  zgrade nekadašnjeg Đačkog doma u Bihaću, te najavljen pronalazak još jedne smještajne lokacije u ovom dijelu države.

Konstatovano je da na području Bihaća i Velike Kladuše trenutno boravi više od 2. 500 migranata, kao i da je sigurnosna situacija zadovoljavajuća, zahvaljujući ogromnim naporima policije USK-a.

– Uskoro se kreće s adaptacijom zgrade nekadašnjeg Đačkog doma u Bihaću, kako bi se migrantima koji tu borave osigurao adekvatan smještaj u zimskom periodu. Također, najavljen je i pronalazak još jedne smještajne lokacije na području kantona, s obzirom na to da lokalne vlasti u Velikoj Kladuši odbijaju bilo kakvu saradnju o ovom pitanju, a na području te općine trenutno je više od 300 ilegalnih migranata – rekao je premijer USK-a Husein Rošić.

Peter Van der Auwerart iz Međunarodne organizacije za migracije naglasio je da su trenutno sve porodice s djecom adekvatno smještene u hotelu „Sedra“.

– Na toj lokaciji je trenutno oko 400 migranata, tako da nemamo prodica s djecom na otvorenom. To je svakako pozitivna stvar, a uskoro bi i Đački dom trebali osposobiti za pristojan smještaj još 500 osoba- dodao je Auwerart.

Sigurnosna situacija je za sada zadovoljavajuća, zahvaljujući mobilizaciji svih pripadnika MUPUSK-a.

– U ovoj smo godini evidentirali više od sedam hiljada migranata na području našeg kantona. Samo od kraja aprila, policijski službenici legitimisali su više 4. 000 osoba, što je zaista ogroman priliv migranata. Trenutno po našim evidencijama u Bihaću i Velikoj Kladuši boravi između 2.500 i 3.000 ilegalnih migranata. Moramo istaći i da su do sada počinili 42 krivična djela, a u posljednje vrijeme najveći su nam problem provale u stambene objekte – ustvrdio je vršilac dužnosti komesara policije USK Šero Družić.

Iz Službe za poslove sa strancima u BiH najavljen je maksimalni angažman u narednom periodu.

– U Bihaću već radi 10 do 15 naših inspektora, a značajno smo povećali i dostupnost materijalno – tehničkih sredstava. Pokušat ćemo na sve načine doprinijeti poboljšanju humanitarne i sigurnosne situacije na ovom području, a kroz sedam dana bismo mogli znati i koja će to biti još jedna smještajna lokacija-  istakao je direktor Službe za poslove sa strancima u BiH Slobodan Ujić.

Inače, iz Međunarodne organizacije za migrante potvrđeno je kako je do sada u Bosnu i Hercegovinu ušlo oko 15. 000 migranata, te da je najveći pritisak bio upravo na Unsko-sanski kanton. Još jednom je ponovljeno kako upravo ti statistički podaci potvrđuju da su Bihać i Velika Kladuša usputne stanice, na njihovom putu ka zapadnoj Evropi.

Facebook Comments
Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS