Ponedjeljak, Januar 27, 2020
Banner Top
KRAJINA: Mediji pod cenzurom, novinari zastrašeni

Medijski prostor u Bosanskoj krajini karakterizira premreženost političkih i privatnih interesa, netransparentnost vlasništva, marketing umjesto novinarstva. Novinarima se brani da slobodno rade, egzistencijalno ih se ucjenjuje, tuži kada pišu istinu!

Informativni servisi koji su u “javnom” vlasništvu i “javnoj” funkciji odavno su pod kontrolom političkih elita. Kako se koja vlast smijenjuje, tako se mijenja i utjecaj na medije. Objektivno i nepristrasno novinarstvo već odavno ne postoji u Krajini, a sada se otišlo i korak više, te se novinari zastrašuju na razne načine i putem raznih metoda – indirektno.

Pravno na pristup informacijama odavno ne postoji, a oni novinari koji nekako uspiju iskopati neki dokument u cilju da javnosti što jasnije predstave sliku o određenoj problematici, bivaju prijavljeni Policiji i uredno pozvani na informativni razgovor. Ni novčane kazne više nisu rijetkost. Sve je upregnuto u samo jedan cilj – spriječiti javnost da sazna istinu, a to je, naravno, umotano u priču o kleveti i lažima.

Skoro svaki političari u Krajini, kada se o njemu nešto objavi, izađe u javnost sa tezom da mu je namontirano i da konstruisano. Tako su, svijesno ili nesvijesno, uveli novo pravilo u društvo koje će slijediti i obični građani – radi što želiš a kada to neko otkrije brani se time da se radi o kleveti.

S druge strane, na scenu je stupio jedan sasvim novi fenomen, a to je pojava tzv. divljih medija iza kojih stoje ljudi koji nemaju dana iskustva u novinarstvu, niti se drže novinarskih pravila i etike. Njihov jedini cilj je kako da uzmu pare od svake nove vlasti koja se pojavi. Nažalost, u tome su do sada uglavnom uspjevali zahvaljujući gluposti i naivnosti krajiških političara koji redovito padaju na njihove slatkorječive priče i dodjeljuju im putem raznih grantova nemale cifre.

Novinarska i društvena scena u budućnosti puno očekuje od javnih prosvjeda koji bi se morali desiti povodom svega prethodno iznešenog. Upitno je koliko je takva strategija efikasna, posebno u uvjetima izostanka široke podrške građana. Jer u društvu koje pokušava prakticirati demokratiju kao „silu većine“, u društvu u kojem se kvalitetna informacija ne posmatra kao temelj donošenja dobrih odluka, novinarstvo nije javno dobro, a novinari su i dalje krivi za sve!

Izvor: Objektiva.ba

Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS