" />
Ponedjeljak, Juni 1, 2020
Banner Top

Zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Interparlamentarnoj uniji (IPU) Predrag Kožul učestvuje u radu međunarodnog parlamentarnog seminara o zapadnom Balkanu, koji se, u organizaciji Delegacije poslanika Britanskog parlamenta u IPU, održava u Londonu.

Učesnicima seminara obratio se bivši generalni sekretar NATO-a i i ministar odbrane Velike Britanije lord Džordž Robertson, koji je istakao veliki značaj zapadnog Balkana, te pozvao na snažniji angažman parlamentaraca u provođenju reformi i na ubrzanje procesa evropskih i evroatlantskih integracija u zemljama regiona.

U okviru diskusije o rezultatima Samita Berlinskog procesa održanog u julu u Londonu, parlamentarci iz BiH, Albanije, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i sa Kosova iznijeli su svoja viđenja o ulozi parlamenata u praćenju provođenja projekata dogovorenih na Samitu, kao i o mogućnostima daljeg unapređenja i jačanja parlamentarne saradnje zemalja zapadnog Balkana, posebno u oblastima sigurnosti, ekonomije i osiguravanju boljeg položaja mladih.

U obraćanju učesnicima seminara zamjenik predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u IPU Predrag Kožul naglasio je značaj Berlinskog procesa, te pokretanja ekonomskih tema i projekata koji se realizuju u okviru ove političke i ekonomske inicijative.

Kožul je ocijenio da Berlinski proces i njegovi rezultati mogu bitno uticati na jačanje političke stabilnosti i saradnje država zapadnog Balkana.

Govoreći o predstojećim Općim izborima u BiH, Kožul je ocijenio da oni predstavljaju priliku za uspostavljanje stabilnijih političkih odnosa u BiH.

Učesnici međunarodnog parlamentarnog seminara u Londonu razgovarat će i o konkretnim oblicima ekonomske saradnje, kao i privrednog i infrastrukturnog povezivanja država zapadnog Balkana, saopćeno je iz PSBiH.

Facebook Comments
Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS