Petak, Novembar 22, 2019
Banner Top
Konstituirajuća sjednica Doma naroda: Novi delegati dali svečane izjave

Privremeni predsjedavajući iščitao je imena 15 delegata te pozvao na davanje svečane izjave. Nakon toga su delegati, kojih ima 14, dali svečanu izjavu.1

Novoizabranim delegatima Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uručena su uvjerenja o dodijeljenim mandatima. Predsjednik CIK-a Branko Petrić te članovi CIK-a dodijelili su uvjerenja delegatima.

Nakon dodjeljivanja mandata, počela je i konstituirajuća sjednica ovog doma.

Klub Bošnjaka u državnom Domu naroda činit će tri delegata iz SDA i to Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić i Amir Fazlić, te delegat iz SDP-a BiH Denis Bećirović i delegat SBB-a Fahrudin Radončić.

Denis Bećirović zbog smrtnog slučaja u porodici nije prisustvovao današnjoj dodjeli.

Klub Hrvata u Domu naroda BiH činit će četiri delegata iz HDZ-a BiH i to Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak, te Zlatko Miletić iz DF-a.

Na osnovu izbora u Narodnoj skupštini RS u Klub Srba u Domu naroda BiH sjedit će četiri delegata iz SNSD-a i to Nikola Špirić, Dušanka Majkić, Sredoje Nović i Lazar Prodanović, te Mladen Bosić iz SDS-a.7

Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH zakazana je za danas u Sarajevu s početkom u 11 sati. Na sjednici bi trebali biti uručeni certifikati novoizabranim delegatima koji će danas položiti zakletvu.

Podsjećamo, Centralna izborna komisija BiH potvrdila je izbor i dodijelila mandate za 15 delegata iz reda bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda.

U Klub Bošnjaka izabrani su Fahrudin Radončić (SBB), Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić, Amir Fazlić, sva trojica iz SDA, i Denis Bećirović (SDP). U Klub Hrvata izabrani su Dragan Čović, Lidija Bradara, Bariša Čolak, Marina Pendeš, svi iz HDZ–a BiH, i Zlatko Miletić (DF).

U Klub Srba izabrani su Lazar Prodanović, Dušanka Majkić, Nikola Špirić, Sredoje Nović, svi iz SNSD-a, i Mladen Bosić (SDS).

Prema Poslovniku Doma, konstituirajućom sjednicom, do izbora novog rukovodstva, predsjedava najstariji izabrani delegat, a to je u ovom slučaju Sredoje Nović (SNSD).

Nakon što delegati polože zakletvu, bit će osnovani klubovi naroda koji među svojim članovima biraju po jednog predstavnika iz svakog konstitutivnog naroda koji će obavljati dužnosti predsjedavajućeg te njegove dvojice zamjenika.

U Kolegij Doma naroda, prema ranijim saznanjima „Avaza“, trebali bi biti izabrani Bakir Izetbegović (SDA), Dragan Čović (HDZ BiH) i Nikola Špirić (SNSD).

Predsjedavajući ne može biti izabran iz istog konstitutivnog naroda kao predsjedavajući Predstavničkog doma, tako da je izvjesno da na čelu Kolegija prvih osam mjeseci neće biti Čović, jer je na čelu Predstavničkog doma Borjana Krišto (HDZ BiH). Najizvjesnije je da će prvi predsjedavajući biti Izetbegović. Dom naroda PSBiH broji 15 delegata, a u ovom sazivu njih 12 su muškarci, dok su tri dame.

Dnevnim redom današnje sjednice nije predviđeno razmatranje drugih tačaka.

Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS