" />
Ponedjeljak, Juni 1, 2020
Banner Top

Prvi predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić pravomoćno je danas pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

Danski sudija Vagn Pusse Joensen pročitao je odluku Žalbenog vijeća, prema kojoj je izmijenjena prvostepena presuda, kojom je Karadžić osuđen na 40 godina zatvora te mu je ona preinačena na doživotnu zatvorsku kaznu.

Sudija je, nakon poziva Karadžiću da ustane, podsjetio da su sve tačke prvostepene presude potvrđene, osim nekoliko incidenata iz pojedinih općina. On je rekao da je Karadžić kriv za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Od hapšenja Radovana Karadžića i njegovog izručenja Haškom tribunalu optužnica je mjenjana tri puta. Prva je podignuta 25. jula 1995. Ona podignuta u oktobru 2009., odnosila se na genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Prvobitna optužnica obuhvatala je Radovana Karadžića i Ratka Mladića. U ovoj optužnici koje su sadržale 16 tačaka, Karadžić se optuživao za zločine genocida, zločine protiv čovječnosti počinjene nad civilnim stanovništvom i vjerskim objektima u BiH. U drugom dijelu optužnice teretio se za snajpersko djelovanje nad civilima u Sarajevu, dok se treći dio optužnice odnosio na uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN-a za taoce u ljeto 1995. Operativna i konačna optužnica koja sadrži 11 tačaka podignuta je u oktobru 2009. 

Facebook Comments
Tags: ,

Related Article