" />
Petak, Oktobar 18, 2019
Banner Top
Komšić o vlasti: Slijedit ćemo SDP, u njemu se stvari kristališu uprkos smutnjama pojedinaca

Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Demokratske fronte, komentirao je za Slobodnu Bosnu formiranje vlasti i učešće DF-a, odnosno “BH bloka”, u vlasti. 

– Moj stav jeste da se takva vrsta odluke mora donijeti na nivou “BH bloka”.  Činjenica jeste da, u ovom trenutku, najveći izborni legitimitet ima SDP. Zbog toga možda na SDP-u i leži najveći teret odluke. Što se nas tiče, kakva god odluka bude, opozicija ili vlast, mi ćemo stati uz SDP. Razlog za takav stav treba tražiti u našoj želji da u budućim izbornim ciklusima jednostavno moramo nastupiti zajedno, ako ne ujedinjeno, onda bar zajedno. 

Ako budemo sudjelovali u vlasti, DF će u njoj  prvenstveno sudjelovati sa strankama “BH bloka”, a ne sa tim nacionalistima, koji su nažalost u ovom trenutku, jer su kompaktniji od onih koji nisu nacionalisti, neizbježan faktor. Zanimljivo je i to da su za neke političke opcije koje nam sada poručuju da bezuvjetno moramo ostati izvan vlasti, ti nacionalisti, tek nacionalisti onda kada oni sa njima nisu u vlasti. Kada su zajedno u vlasti, onda su za njih to partneri sa kojima rade na relaksaciji odnosa, tačnije na beskrajnom popuštanju SNSD-u i HDZ-u. Sve to zvuči i jeste veoma maliciozno. 

Međutim, da se vratim na vaše konkretno pitanje. “BH blok” je definitivno budućnost Bosne i Hercegovine, premda je, želim to da istaknem, Bosna i Hercegovina iznad svih blokova i stranaka, i u ovom trenutku je jedini snažan alat kojim možemo suzbiti destruktivne i antidržavne snage u njihovim namjerama disolucije BiH. Demokratska fronta je spremna slijediti odluku Socijaldemokratske partije o formiranju vlasti. Čini mi se da se u SDP-u stvari malo pomalo kristališu uprkos smutnjama pojedinaca (kantonizatorima socijaldemokratije) koji ne žele dobro ni SDP-u, a kamoli državi Bosni i Hercegovini. U svakom slučaju ostajemo zajedno, jer samo se zajedno možemo suprostaviti nacionalistima, kojima se, mišljenja sam, ne smije dopustiti da preuzmu sve poluge vlasti jer bi to bilo pogubno. Našu državu čekaju veliki izazovi. Odgovorna politika ne bježi od izazova, posebno ne kada je u pitanju pozicija i opstojnost države. Građani nas (mislim na sve iz “BH bloka”) nisu birali da iz nekog prikrajka pišemo saopćenja i kukamo nad destrukcijom države, nego da se tome suprostavimo – rekao je Komšić. 

Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS