" />
Petak, Novembar 22, 2019
Banner Top
Kod ljekara se i dalje može sa “starim” zdravstvenim knjižicama

Elektronske zdravstvene kartice već godinu i po su u upotrebi u Kantonu Sarajevo. Međutim, veliki broj građana još nije preuzeo svoje kartice i prilikom odlaska na ljekarske preglede i dalje se služe starim, papirnim zdravstvenim knjižicama.

Prema evidenciji Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, do sada je podijeljeno više od 278.000 elektronskih zdravstvenih kartica.

– Još 158.392 osiguranika nije preuzelo svoje izrađene EZK, koje ovim putem obavještavamo da ih mogu preuzeti svakog radnog dana u poslovnici Zavoda koja se nalazi na općini njihovog prebivališta, u periodu od 07.30 do 16 sati – kažu u ZZO KS.

Prema navodima pojedinih građana koji su se ovih dana pojavili na društvenim mrežama, u nekim zdravstvenim ustanovama odbili su im uraditi pregled jer nisu imali elektronske kartice, već samo papirne zdravstvene knjižice. Navodno im je rečeno da su svi osiguranici u Kantonu Sarajevo morali podići elektronske kartice do 24. decembra prošle godine, inače se ne mogu registrovati kao da su osigurani i moraju platiti preglede.

U Zavodu naglašavaju da je neosnovano odbijanje pregleda pacijenata po navedenom osnovu, te da se kod ljekara i dalje može sa “starom” knjižicom.

– Ugovorna obaveza javnih zdravstvenih ustanova je da status osiguranja osiguranika utvrđuju uvidom u elektronsku zdravstvenu karticu (EZK) osiguranika ili ovjerenu zdravstvenu knjižicu osiguranika. Nije utvrđen rok do kojeg osiguranici moraju podići EZK, a papirne zdravstvene knjižice su do potpunog prelaska na sistem EZK još validne i u upotrebi – kažu iz Zavoda.

Dodaju da postoje brojne prednosti posjedovanja EZK, koje se ogledaju u boljoj i sigurnijoj razmjeni medicinskih podataka među ljekarima, efikasnijem naručivanju pacijenata, prijenosu podataka u zdravstvenom sistemu te izdavanju elektronskog recepta.

– Također, jedna od prednosti je i to što pacijenti mogu ići kod ljekara ili u apoteku bez potrebe ovjeravanja knjižice svaki mjesec, što će odmah smanjiti nepotrebne gužve u ispostavama ZZO KS i uštedjeti vrijeme osiguranika – ističu u Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Nakon što su stvoreni uvjeti za korištenje EZK sistem, kako navode u ZZO, funkcioniše regularno, a u pojedinačnim slučajevima neusaglašenih podataka, Zavod u saradnji sa dobavljačem odmah poduzima aktivnosti na rješavanju konkretne situacije.

– Kada se radi o izdavanju EZK za novorođene bebe u Kantonu Sarajevo, prilikom same prijave novorođene bebe na zdravstveno osiguranje od strane roditelja, Zavod naručuje izradu EZK, te na licu mjesta izdaje potvrdu o osiguranju koja zamjenjuje EZK za novorođenu bebu, do uručenja iste roditelju djeteta, ali ne duže od 30 dana. Roditelji već u roku od sedam dana od dana narudžbe mogu doći i preuzeti EZK za novorođenu bebu – kažu u Zavodu.

Tags: ,

Related Article

No Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS