" />

Ovo je početak procesa formiranja širokog fronta progresivnih snaga – poručeno je u maju prošle godine povodom sporazuma o podršci SDP-ovom kandidatu za Predsjedništvo BiH Denisu Bećiroviću, koji su svečano potpisali predstavnici SDP-a i A-SDA.

– SDP i Naša stranka nisu dobili povjerenje birača kako bi vlast formirali sa nacionalističkim stranakama i bili pijun u rasporedu vlasti gdje domove naroda već kontrolišu SNSD i HDZ. Nismo spremni da se svrstamo u bilo koji nacionalni blok. BH blok, kao što smo ranije i govorili, nije prosti zbir stranaka, nego politički izraz ideje velikog broja građana koji je daleko veći od broja glasača partija koje su ga do sada činile. Mi od te ideje ne odustajemo i oko nje ćemo okupiti sve progresivne snage koje vjeruju da ova zemlja može bolje – stoji u zajedničkom saopćenju Naše stranke i SDP-a povodom nedavne odluke DF-a da uđe u pregovore o formiranju vlasti.

– Ako ne dobijem saglasnost GO samoproglasiću se glasnogovornikom i liderom progresivnog slobodarskog civilnog građanskog krila SDP-a BiH sa sjedištem u Centru Sarajevo gdje će se putem interneta moći učlaniti progresivni i slobodarski ljevičari iz čitave BiH i šire – poručio je početkom ovog mjeseca Damir Nikšić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, nekoliko dana prije nego što je zvanično isključen iz te stranke zbog svog “progresivnog” upada na sjednicu Glavnog odbora u Sarajevu i prostačkog vrijeđanja patrijskih kolega, ali i novinara.

U svjetlu postizbornih dešavanja u kojima je SDP razočarao znatan dio svojih birača, što zbog višemjesečne neodlučnosti da li će u naredne četiri godine biti u vlasti ili u opoziciji, što zbog previranja unutar same stranke i sukoba sa tuzlanskim ogrankom, opravdano se postavlja pitanje kako to da ova stranka i njeni pojedini članovi, uključujući dvojicu Nikšića – Nermina i Damira – sebe vide kao “progresivne” ljevičare?

 Bh. blok, to jest SDP i Naša stranka, u proteklom periodu donijeli su nekoliko, najblaže rečeno, čudnih odluka koje se kose sa njihovim često proklamovanim principima, među kojima je glavni onaj da neće ići u vlast sa etnonacionalnim strankama. Taj princip već prije izbora pao je u vodu spomenutim sporazumom koji su sklopili sa A-SDA, strankom sastavljenom od bivših članova SDA koji su matičnu stranku napustili jer “nisu htjeli koalirati sa komunjarama”, u koje su ubrajali upravo članove SDP-a. U Kantonu Sarajevo, koalirali su sa Narodnom i pravdom, SBB-om i NBL-om, sve odreda “progresivnim snagama”, kao što su i sami – s tim da je veliki broj članova tih stranaka političku karijeru također započeo i razvio u mrskoj im, “etnonacionalnoj” SDA, kojoj su godinama bili bezrezervno odani. U Tuzlanskom kantonu, SDP je koaliciju napravio sa “progresivnom” PDA, strankom Mirsada Kukića, najpoznatijeg SDA-ovog odmetnika iz Banovića.  

Ukratko, većina “širokog fronta progresivnih snaga”, koji su danas koalicioni partneri SDP-a i Bh. bloka, do jučer su bili nešto manje progresivni, a nešto više etnonacionalno nastrojeni – što, prema SDP-u i Našoj stranci, jedno drugo definitivno isključuje.

Svoju “progresivnost” SDP je posljednjih mjeseci zorno demonstrirao i prema vlastitim uposlenicima, koji zbog enormnih dugovanja te stranke ne mogu više ni ovjeriti zdravstvene knjižice. Kako je Faktor već pisao, zaključno sa 6. novembrom prošle godine, prema podacima koje je SDP dostavio CIK-u, samo za doprinose za PIO ta stranka duguje 37.077 KM, dok za zdravstveno osiguranje uposlenika duguju 21.124 KM. Obaveze po neisplaćenim naknadama iznose 37.316 KM, a po ugovorima o djelu 18.707 KM.

S obzirom na činjenicu da su mjesecima odlagali odluku o njihovoj poziciji u strukturi buduće vlasti, da bi na koncu ponosno objavili da će oni biti “konstruktivna opozicija”, tek ćemo vidjeti kako će se široki front progresivnih snaga, predvođenih SDP-om, pokazati kada je u pitanju socioekonomski napredak BiH. Progres znači razvoj, a do sada smo od SDP-a čuli i vidjeli previše floskula, a premalo konkretnih razvojnih projekata i inicijativa. Ako se misli na progresivne snage onako kako ih doživljava Damir Nikšić, koji podrazumijeva da biti “slobodarski” ljevičar i istinski socijaldemokrata znači imati pravo da se ponašaš i govoriš kako hoćeš i šta hoćeš, bez da za to snosiš ikakve posljedice, onda toga već imamo i previše – i kod progresivnih ljevičara, i kod etnonacionalnih konzervativaca.

Facebook Comments
Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS