" />
KAPITULIRALI PRED DODIKOM I ČOVIĆEM: Jesu li SDP i NS odustali od borbe za građansku BiH ?

SDP i Naša stranka u svojoj bojazni da ih neprijatelji ove države, kao što su Čović i Dodik, ne dožive kao bošnjačke stranke odbili su učešće u vlasti. Međutim, ono što je zanimljivo jeste upravo to da su dopustili Čoviću i Dodiki da određuju politički identitet SDP i NS-a.

Nakon što je Demokratska fronta na čelu sa njenim liderom Željkom Komšićem odlučila da uđe u pregovarački proces koji bi trebao rezultirati formiranjem vlasti, brojni analitičari ali o političari, naročito iz redova SDP-a i Naše stranke takav potez okarakterisali su kao ulazak u bošnjački blok, ponavljajući teze Dragana Čovića, Bože Ljubića i HNS-ovih medijskih lakeja o Komšiću kao drugom bošnjačkom članu Predsjedništva BiH. Iste vrste optužbi na račun Komšića mogle su se čuti i od strane Milorada Dodika i SNSD-a. 

Iako ih HDZ i SNSD, odnosno Čović i Dodik doživljavaju i predstavljaju, kao bošnjačke stranke (i SDP i Našu stranku), breme optužbi za bošnjačku politiku ovaj put palo je jedino na Komšića, samo zbog toga što je Komšić za razliku od SDP i NS-a odlučio preuzeti dio političke odgovornosti, ne mareći za to šta će o ulasku u vlast sa SDA reći Čović i Dodik. 

SDP i Naša stranka u svojoj bojazni da ih neprijatelji ove države, kao što su Čović i Dodik, ne dožive kao bošnjačke stranke odbili su učešće u vlasti. Međutim, ono što je zanimljivo jeste upravo to da Čović i Dodik određuju politički identitet SDP i NS-a. 

Tako se ispostavlja da u ove dvije stranke i suviše drže do toga kako će ih doživljavati HDZ i SNSD jer naprosto pristaju na to da Čović i Dodik više ne određuju samo ko je legitiman Hrvat i Srbin nego, po mišljenju SDP-a i NS-a, oni određuju i to ko je politički Bošnjak a ko nije. Zapravo u ove dvije stranke koje se nazivaju građanskim strankama, nesvjesno su pristali na to da im Čović i Dodik budu neupitni autoriteti i još više od toga politički arbitri. 

Ako njih dvojica za SDP i NS kažu da su to bošnjačke stranke (iako to misle, a po potrebi i govore) onda to automatski znači da one to doista i jesu. Otuda i ogromne kritike na račun DF-a od strane SDP-a i NS-a koji dopuštaju da im drugi određuje identitet. 

Zapravo, moglo bi se reći da su neulaskom u vlast SDP i NS ( izvan Kantona Sarajevo) sputale same sebe jer te političke opcije naprosto nisu kadre da zastupaju ideju građanske države samo zbog toga što se ideja građanske države u očima onih koji joj se protive doživljava kao bošnjački politički projekat. Umjesto toga i u SDP-u i NS-u ideju građanske države zastupaju posve vještački i imaginarno, bez volje da se istinski za nju bore, rizikujući bilo šta.

Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS