" />
Utorak, Novembar 12, 2019
Banner Top
Kakve začine za balkanski lonac pripremaju SAD, Francuska i Njemačka?

Sve jasnijim zatvaranjem vrata regiji kada je u pitanju proširenje EU“balkanski lonac” će neupitno provrti i okrenuti se drugim silama pa zapad priprema novi pristup u vidu francusko-njemačke inicijative. Drugim riječima, alternativa proširenju i nekom brzom pristupanju Uniji za šest zemalja regije biti će Berlinski proces, a on se odnosi na jačanje ekonomskog i društvenog razvoja i jačanje vladavine prava na zapadnom Balkanu
Iz dana u dan sve je jasnije kako niti u mandatu sljedeće Europske komisije neće biti proširenja Europske unije jer će se tih pet godina pokušati napraviti sveobuhvatna reforma same Unije kako bi ovaj projekt opstao i samim time spasio Europu u utakmici s drugim globalnim takmacima.

Na taj način zapadnobalkanskoj šestorci vrata su zatvorena bar još neko vrijeme, a ako ćemo biti pošteni niti jedna od zemalja regije nije niti blizu tome da postane dio moderne Europe niti će to biti u nekoj bližoj budućnosti. Ipak, zatvaranjem vrata “balkanski lonac” će neupitno provrti i okrenuti se drugim silama pa zapad priprema novi pristup u vidu francusko-njemačke inicijative.

Drugim riječima, alternativa proširenju i nekom brzom pristupanju Uniji za šest zemalja regije biti će Berlinski proces, a on se odnosi na jačanje ekonomskog i društvenog razvoja i jačanje vladavine prava na zapadnom Balkanu. Dakle, Unija će u regiju “usisati” dodatne milijune, pa i milijarde eura, dodatno raditi na jačanju vladavine prava i demokracije i na taj način ove države vezati za sebe.

Francusko-njemačka inicijativa i SAD
Ovo se vrlo jasno da iščitati iz nove francuske strategije za zapadni Balkan, koja je svojevrsna nadopuna Berlinskog procesa i u kojoj nema riječi o proširenje nego tek podršci svim zemalja na putu ka EU. Tako će francuski dužnosnici intenzivirati posjete regiji, a intenzivno će se raditi na četiri područja – gospodarstvo, sigurnost, pravda i obrana.

S druge pak strane, Njemačka je već poodavno jedina svjetska sila koja se na najvišim razinama bazi zapadnim Balkanom, pa je i napredak BiH na putu ka EU bio rezultat njemačko-britanske inicijative. Nesumnjivo je kako će i dalje biti prisutna na ovim područjima te pokušati “raspetljati balkanski gordijski čvor”. Sada će čini se u tome imati partnera u vidu drugog najjačeg stupa EU a to je svakako Francuska. A kako se stvari razvijaju za sve to bi mogli imati i “američki blagoslov” jer je američki državni tajnik

Mike Pompeo najavio kako se u Berlinu sastat će se s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i sa ministrom vanjskih poslova Heikom Maasom kako bi ponovo razgovarali o pitanjima od zajedničkog interesa kao što su Rusija, Ukrajina, Kina, Sirija ali i zapadni Balkan.

Nije beznačajno da se u vrijeme tektonskih promjena, zategnutih odnosa svjetskih sila, situacije na Bliskom Istoku i Venezueli na najvišim razinama spominje i zapadni Balkan. SAD se još od vremena Billa Clintona ovom regijom ipak bavi tek u trećem ili četvrtom ešalonu političkih elita. Hoće li ova Pompeova najava značiti i njihov značajniji povratak u regiji, ostaje za vidjeti, jer ne treba s uma smetnuti i komplicirane odnose američkog predsjednika Donalda Trumpa sa EU, napose Njemačkom, pa je pitanje kako će službeni Washington gledati na francusko-njemačku inicijativu. Ipak, do sada su im stavovi oko regije uvijek bili komplementarni.

“Odgajanje zločeste balkanske djece”
I dok Europa još uvijek ne zna što bi sama sa sobom, a kamoli zapadnim Balkanom, u nas su na sceni i dalje iste priče – junaci i zločinci, slavne i neslavne prošlosti, tko je stariji narod i tko treba zauzeti što više teritorija. Istovremeno zakoni i pravila igre malo komu od političkih elita išta znače, plaće i mirovine su uvjerljivo najniže u Europi, ali zato razina korupcije i kriminala najviša.

Natalitet je u rapidnom padu, mortalitet i odlasci u velikom rastu, bude se aveti mračne prošlosti. Kada iz država bukvalno bježe njihovi vlastiti žitelji, pa kako onda uvjeriti bilo koga da smo na putu oporavka? Sav jad i čemer politika na zapadnom Balkanu vidio se na nedavnom sastanku lidera iz regije s Merkel i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom kada su pljuštale međusobne optužbe, padale teške riječi, raspirile se svađe…

U vrlo kompliciranim međunarodnim odnosima 21. stoljeća u kojima, budimo realno, nismo zanimljivi bilo komu od velikih slila, i ono malo prilika koje smo imali od strane tih sila mi smo odbacili. Svijet koji je okrenut tamo gdje ima novca, novim tehnologijama i četvrtoj industrijskoj revoluciji nema niti vremena niti želje “odgajati zločestu balkansku djecu”, pa bi bilo krucijalno ono malo prostora što dobivamo iskoristimo na najbolji mogući način i uhvatimo se za posljednji vagon vlaka zvanog budućnosti.

Tags: ,

Related Article