" />
Utorak, Juni 2, 2020
Banner Top

Toplotni val stigao je na cijeli evropski kontinent, a visoke temperature primjerene ovom godišnjem dobu nisu mimoišle ni našu zemlju. Reporteri portala Klix.ba prošetali su ulicama Sarajeva, Mostara, Tuzle i Zenice te zabilježili kako se građani i turisti bore sa vrućinama.Na ulicama glavnog grada BiH, bez obzira na velike vrućine, moguće je vidjeti brojne turiste, ali i domaće stanovnike koji užurbano šetaju centralnim gradskim ulicama.

Mnogi građani po izlasku na vreli asfalt odmah traže mjesto u kafićima koji se nalaze u hladovini te se osvježavaju uz hladne napitke. Ovih dana odlično rade i trgovine koje prodaju sladoled.

U večernjim satima sarajevske ulice pustaju tijesne s obzirom da se mnogi odlučuju za šetnju kada temperature počnu opadati.

Mostarci i turisti na 38 stepeni

Mostarci i njihovi gosti, hiljade turista koje krstare Hercegovinom, danas su na različite načine nastojali prevladati izmjerenih 38 stepeni. Kad je takva izmjerena temperatura u meterološkoj stanici onda je na mostarskom asfaltu i petnestak stepeni toplije.

Svi traže zaštitu, hodaju onom stranom ulice na kojoj ima bar malo hladovine ili koriste šešire, kišobrane. Kako temperatura ide prema 40 podioku tako i prodaja sladoleda rapidno raste, a svi planiraju odlazak ili na gradski bazen ili na neki konkurencijski.

Ovo je tek početak mostarskog ljeta, najviše temperature i najveći izazovi za organizam tek se očekuju.

Tuzlaci spas od vrućine potražili na Panonskim jezerima

Tropski dan u Tuzli s temperaturom zraka od 32 stepena Celzija karakterišu uglavom puste glavne ulice. Šetajući gradom sreli smo tek rijetke prolaznike u užoj gradskoj jezgri.

Vrijeme između obaveza tek nekolicina građana odlučila je prekratiti rashlađivanjem uz omiljeno piće u lokalnim kafićima. 

S druge strane nekoliko hiljada Tuzlaka spas od tropskih temperatura zraka potražilo je u kompleksu Panonskih jezera. Uz lokalno stanovništvo na gradskim plažama moguće je vidjeti i turiste i goste iz drugih bh. gradova koji su odlučili posjetiti jedina slana jezera u Evropi.

Nešto veći broj građana na gradskim ulicama bit će moguće vidjeti u večernjim satima, kada i lokalni ugostiteljski objekti za svoje goste pripremaju posebne ljetne ponude u baštama.

Visoke temperature opustošile su ulice Zenice

Ugostiteljski objekti su skoro pa prazni u Zenici, a klupe u hladovini od jutarnjih sati rezervisali su zenički penzioneri, dok su ulice prazne.

U Zenici su danas u 14 sati izmjena 32 stepena Celzijusa zbog čega je centar grada danas izgledao pust. Penzioneri koji se uglavnom nalaze u hladovini na klupama su kazali kako je vrijeme ugodno te da su s oduševljenjem dočekali sunce nakon nekoliko dana nestabilnog vremena praćenog kišom i naoblakom.

Zeničani su osvježenje potražili i na zeničkim bazenima koji proteklih dana zbog nepovoljnih vremenskih prilika nisu radili, a direktor JP za održavanje i upravljanje sportskim objektima Nedim Talić je najavio zabavan program na bazenima u narednim danima kada se očekuje sunce i visoke temperature.

“Imali smo period lošijeg vremena zbog čega bazeni nekoliko dana nisu radili, ali nas raduje da je sunce ponovo na našoj strani, kao i temperature na kojim spas predstavljaju naši bazeni. Posjećenost uvijek može biti bolja, ali kako bismo vrijeme na bazenima učinili što zabavnijim u subotu će sve posjetioce zabavljati i DJ Ruvex”, kazao je Talić.

Facebook Comments
Tags:

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS